Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cizinec jel s osobákem 16 kilometrů v protisměru po dálnici D5. Při smrtelně nebezpečné jízdě byl silně opilý

Šestnáct kilometrů ujel v protisměru po dálnici D5 pětatřicetiletý cizinec s osobním automobilem. Jediným důvodem této smrtelně nebezpečné jízdy byla skutečnost, že motorista řídil ve stavu silné opilosti. Vedle obecného ohrožení má tak mít na svědomí i ohrožení pod vlivem návykové látky. Společně s řidičem cestoval v autě i jeho neméně opilý spolujezdec.

„Policisté přijali v pondělí kolem desáté hodiny večer na linku tísňového volání hned několik oznámení od řidičů jedoucích po dálnici D5 ve směru jízdy na Prahu, že potkali auto, které jelo v protisměru jízdy na Rozvadov. Na dálnici vyjelo ihned několik policejních hlídek, kterým se podařilo řidiče tohoto osobního vozidla zastavit, a to v úseku 108. km,“ popsala bleskový zásah mluvčí policie Pavla Burešová.

Provedenou dechovou zkouškou bylo zjištěno, že cizinec za volantem je pod vlivem alkoholu. Při první dechové zkoušce u něj byla detekována hodnota 2, 38 promile, při druhé ještě vyšší, a to 2, 7 promile. „Řidiče vozidla eskortovali policisté na policejní služebnu, umístili do policejní cely a teď ho čeká řada procesních úkonů. Tachovští kriminalisté, kteří se tímto případem zabývají, toto jednání kvalifikovali jako obecné ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvedla mluvčí.

Zároveň policisté z odboru cizinecké policie provádí potřebné úkony se spolujezdcem řidiče tohoto vozidla, rovněž cizincem, který u sebe neměl žádné doklady totožnosti. Byl proto převezen na služebnu cizinecké policie. Jelikož i on byl pod vlivem alkoholu, museli jej policisté nejprve umístit do policejní cely.

„S největší pravděpodobností se mohl řidič pohybovat na dálnici již od 92. kilometru u Plzně a v protisměru tak mohl ujet 16 km. Naštěstí se tato jeho jízda obešla bez dopravní nehody, nevyžádala si tedy ani žádné zranění, za což mohla i duchapřítomnost ostatních řidičů, kteří dokázali na tuto nečekanou a obzvlášť nebezpečnou situaci velmi rychle a správně zareagovat. Závěrem bychom chtěli poděkovat řidičům nejenom za to, že nám tuto věc ihned oznámili, ale i za to, že nám nabídli své záznamy z palubních kamer,“ dodala mluvčí Pavla Burešová.

Jízda v protisměru patří mezi nejzávažnější přestupky

Výraznou změnou letos prošel po čtrnácti letech také bodový systém. Novela zjednodušila systém, snížila sankce za méně závažné přestupky, a naopak zpřísnila postih těch závažných. Systém místo původních pěti skupin trestných bodů zavedl jen tři kategorie. Řidiči tak za přestupky mohou získat dva, čtyři a šest bodů. Mezi nejzávažnější přestupky za šest bodů patří překročení nejvyšší povolené rychlosti o více než 40 km/h v obci, jízda pod vlivem alkoholu nebo drog, jízda v protisměru, couvání nebo otáčení na dálnici i jízda technicky nezpůsobilým vozidlem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Policie ČR

Štítky jel v protisměru, jízda v protisměru, v protisměru na dálnici, dálnice D5, opilý cizinec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Funebrák Karl

Myslím že není těžké uhodnout o jakého nebo cizince šlo. Sláva Ukrajině, no ještě štěstí že tyto idioti nikoho nezabili. A le patřilo by se je ihned vyhodit na Ukrajinu.

Úterý, 19. března 2024, 17:37Odpovědět

Cizinec jel s osobákem 16 kilometrů v protisměru po dálnici D5. Při smrtelně nebezpečné jízdě byl silně opilý  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.