Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Celkem 27 lidí zemřelo při loňských dopravních nehodách v Plzeňském kraji, střetů meziročně výrazně přibylo

Dopravních nehod na silnicích v Plzeňském kraji přibývá. V loňském roce policisté evidovali 4 610 událostí, což je meziročně o 720 více. Při tragických střetech umírali lidé v autech i chodci. Celkem zemřelo 27 osob, nejtragičtějším měsícem byl prosinec, kdy vyhaslo hned osm lidských životů. Nejčastější příčinou nehody byl nesprávný způsob jízdy, kam policisté počítají i to, že se řidič plně nevěnuje řízení.

„Těžká zranění utrpělo 89 osob a lehce zraněno bylo 1 699 lidí. V počtu usmrcených osob máme mírný pokles, zaznamenali jsme 27 usmrcených osob, což je o čtyři méně než v předchozím roce. Nejtragičtějším měsícem byl prosinec, kdy jsme měli šest smrtelných nehod, při kterých zemřelo osm lidí. Byly tam dvě nehody, při kterých zemřeli dva lidé,“ upřesnil Václav Kouba z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Nejčastější příčiny dopravních nehod jsou dlouhodobě stále stejné. Na vině je především nesprávných způsob jízdy (2 776 případů), nepřiměřená rychlost (737 případů), nedání přednosti v jízdě (488 případů) a nesprávné předjíždění (84 případů). K nárůstu dopravních nehod došlo ve všech okresech, kromě Rokycanska.

Osm lidí zemřelo při prosincových nehodách v Plzeňském kraji, jedná se o nejtragičtější měsíc roku

Osm lidských životů si vyžádaly prosincové dopravní nehody, ke kterým došlo na silnicích v Plzeňském kraji. Dva lidé zemřeli při čelním střetu dvou osobních aut u Holýšova. Životem zaplatili také dva dvacetiletí mladíci, kteří narazili s autem u...

„Pokud bych zmínil usmrcené osoby, tak u nesprávného způsobu jízdy jsme zaznamenali 16 úmrtí, z důvodu nepřiměřené rychlosti zemřelo šest lidí a v případě nedání přednosti zemřeli dva lidé. Co se týče nesprávného způsobu jízdy, tak tam řadíme i nevěnování se řízení, což bývá nejčastější příčinou. Patří tam i otáčení a couvání,“ podotýká Kouba.

Nejvíce nehod se odehrálo v pátek (759) a v pondělí (730). Naopak nejméně se bouralo v neděli (511). Nejčastějším druhem nehody byla srážka vozidel, kterých bylo 1 297. Nejvíce události se stalo v obci. Na železničních přejezdech došlo ke 24 dopravním nehodám.

Meziročně klesl počet nehod, při kterých byl viník pod vlivem alkoholu. Celkem jich bylo 319, což je o 13 méně než v roce 2022. Viníků s alkoholem do jednoho promile bylo 75, nad jedno promile pak 244. Řidičů pod vlivem jiných omamných látek policisté evidují celkem 32, což je v meziročním srovnání nárůst o devět případů. „U osmi řidičů jsme v případě dopravní nehody zaznamenali jak požití alkoholu, tak i jiné návykové látky,“ doplnil Kouba.

Životem zaplatili i dva chodci

Nejohroženějšími při dopravních nehodách jsou chodci. Ti loni figurovali u 166 střetů. Zraněno jich bylo 154. Dva zemřeli. V jednom případě šlo o seniora, který v Ohučově na Domažlicku přecházel přes hlavní silnici a řidič ho přehlédl. K druhé tragédii došlo v podvečerních hodinách na rušné Rokycanské třídě v Plzni. Mimo přechod tam přebíhal přes silnici muž v tmavém oblečení. Přes déšť a tmu ho řidička neměla šanci včas spatřit. V loňském roce zavilo dopravní nehodu 53 chodců, z toho 19 bylo dětí.

„Je nutno dodat, že v této sledované oblasti zaznamenáváme z dlouhodobého hlediska klesající trend. Problematika bezpečnosti chodců byla v roce 2021 stanovena jako jedna z hlavních priorit našeho krajského ředitelství, a to zejména s ohledem na nepříznivou statistickou bilanci v daném roce, kdy na silnici zemřelo 12 chodců. Bezpečnosti chodců se proto i nadále ve zvýšené míře věnujeme,“ uzavřel Kouba.

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky dopravní nehody, nehodovost 2023, nehod přibývá, nehod s chodci, střet s chodci, smrtelné nehody, příčiny dopravních nehod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celkem 27 lidí zemřelo při loňských dopravních nehodách v Plzeňském kraji, střetů meziročně výrazně přibylo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.