Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Řidičům se otevřel průtah Kolincem na Klatovsku za 155 milionů korun

Průtah je dlouhý 1,3 kilometru s kruhovým objezdem a mostem. Jde o silnici druhé třídy, jež navazuje na loni dokončený obchvat nedalekého Brodu, který odstranil nebezpečné serpentiny. Nyní by se řidiči měli dostat snáze a rychleji z Klatov do Sušice. Náklady na stavbu dosáhli na 155 milionů korun, přičemž Plzeňský kraj investoval do projektu 98 milionů, zbytek doplatil městys Kolinec.

„Naší velkou snahou bylo zpřístupnit oblast Sušicka a umožnit rychlejší dojezd. To se nám podařilo realizací dvou investičních akcí. Tou první, byl obchvat Brodu, tedy vesnice před Kolincem, kde původně vedly složité zatáčky. A tou druhou právě zkvalitnění průtahu Kolincem. Obě trasy už jsou pro motoristy zprůjezdněné,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN) s tím, že zatímco průtah Kolincem se dostal do finále, na obchvatu Brodu v tuto chvíli probíhají dokončovací práce.

Stavba průtahu začala na konci loňského května. V roce 2022 proběhla realizace první etapy v úseku od začátku obce ve směru od Klatov k mostu. Od letošního února pracovali dělníci na druhé etapě od mostu na konec obce ve směru na Sušici. Stavba probíhala z větší části za úplné uzavírky.

Stavbu spolufinancoval městys Kolinec 57 miliony a po celé délce vybudoval chodník. Pro Kolinec šlo o největší investiční akci v dějinách obce. „Při plánování významného obchvatu Brodu jsme si dali podmínku, že bude udělán průtah Kolincem, protože zrychlení dopravy směrem od Klatov na Sušici by kvůli úzkým uličkám způsobil velkou dopravní zátěž. Kolinec přitom ani ze strany od Klatov ani od Sušice neměl chodníky. Projekt se připravoval tři roky a fakticky celá ta stavba, která byla dříve plánovaná na pět let, se zvládla za necelé dva roky,“ vyzdvihl starosta Kolince Pavel Princ (SNK pro Kolinecko a STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky dopravní stavba, průtah Kolincem, Klatovsko, Sušicko, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidičům se otevřel průtah Kolincem na Klatovsku za 155 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.