Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Legendární Šukafon čeká rozlučková jízda, slavný motorák vyjede na koleje v Plzeňském kraji naposledy v pátek

Šukafon, Orchestrion nebo Autobus. To jsou jedny z mnoha přezdívek, které dostal dnes už legendární motorový vůz řady 810. Tento motorák se začal vyrábět už v roce 1973 a obdivovat jej můžete v Národním technickém muzeu i na řadě lokálek, kde jsou stále v provozu. Na tratích v Plzeňském kraji ho ale už potkávat nebudete. V pátek se totiž České dráhy s tímto vozem v našem regionu definitivně rozloučí. Na poslední jízdu zvou i veřejnost.

„Tento pátek 8. prosince bude v Plzeňském kraji oficiálně ukončen provoz legendárních vozů řady 810, lidově zvaných Orchestrion, Autobus nebo Šukafon. Loučení proběhne na trati 175 v úseku Příkosice – Nezvěstice, současně bude připomenuto 140. výročí této trati,“ uvedl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Mimořádný rozlučkový vlak vyjede ve 13:00 ze stanice Příkosice a pojede do Nezvěstic, odkud se vydá na zpáteční cestu ve 13:25. „Vůz bude vyzdoben obrázky dětí ze základních škol Šťáhlavy a Nezvěstice a žáci si na cestu připravili pro svoje spolucestující i koncert,“ přiblížil Kubát. Od nového jízdního řádu budou motorové vozy řady 810 v Plzeňském kraji sloužit pouze už jen jako provozní záloha. Na trati 175 z Rokycan přes Mirošov do Nezvěstic je nahradí jednotky 814 RegioNova a do tří let pak jednotky 844 RegioShark.

Přezdívka Šukafon vznikla kvůli hrkání vozu při jízdě. Výraz Orchestrion odkazuje na seriál Chalupáři, jelikož v počátcích provozu 810 docházelo k četným závadám, které však byly snadno řešitelné. Stačilo totiž kopnout do skříně elektrického rozvaděče.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky České dráhy, rozlučková jízda, 810, legendární motorák, historie, železnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární Šukafon čeká rozlučková jízda, slavný motorák vyjede na koleje v Plzeňském kraji naposledy v pátek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.