Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé pospíchají z Německa domů, na přechodu ve Folmavě se tvoří dlouhé fronty

Více než kilometrová fronta se tvoří dnes v podvečer na hraničním přechodu Folmava na příjezdu ze SRN. Převažují osobní automobily, ale fronta se stále se prodlužuje. Tradičně zde bývá nejsilnější provoz právě v pátek. Teď se ale domů vracejí Češi, aby stihli přijet před uzavřením hranic o dnešní půlnoci.

Po půlnoci budou přes hranice projíždět jen pendleři pracující v německém vnitrozemí do 50 kilometrů a budou mít potvrzení od zaměstnavatele. Osobní vozy kontrolovali policisté, celníci a hasiči, kamiony mohou projíždět bez kontroly. Na cestě z Česka do Německa je průjezd plynulý.

Mezi osobními vozy, jejichž řidiči čekali ve frontě na kontrolu asi 35 minut, byla stále asi čtvrtina Němců, kteří ještě chtěli stihnout navštívit české pohraničí před zákazem platným po dnešních 24:00 hodin.

Policisté kontrolují doklady Čechů a Němcům dávají informační letáky. Pendlerům, kteří se vracejí z práce, kontrolují potvrzení od zaměstnavatele nebo pracovní smlouvy. Pokud je nemají, předkládají zatím občanské průkazy nebo pasy. Od soboty už je potvrzení o práci povinné. Hasiči namátkově měří teplotu a s policisty doporučují lidem vracejícím se z pobytu v Německu, aby preventivně kontaktovali svého lékaře.

Osobní vozy jezdí do ČR jedním pruhem, náklady bez kontroly druhým, kde policisté nestojí. Autobusy, kterých moc není, se odstavují do prostředního pruhu. "Dáváme řidičům letáky a doporučujeme jim, aby sledovali stránky ministerstva vnitra, kde jsou aktuální informace a pro sichr si tu raději ty Čechy zaznamenáme a řekneme jim, co musí dodržovat," uvedla policistka. Přes týden podle ní takové fronty nebyly. "Z práce nebo z nákupu?" ptají se policisté řidičů s českou SPZ mířících do ČR. Češi jedoucí z nákupu musí ukázat občanský průkaz.

Hranice s Německem bude možné od dnešní půlnoci přejít na sedmi přechodech. Opatření, které ve čtvrtek po vyhlášení nouzového stavu zavedla vláda, má zatím platit od půlnoci z pátku na sobotu do středy. Zákaz vstupu na území ČR se nedotkne přeshraničních pracovníků, kteří jsou zaměstnáni ve stanovené vzdálenosti od hranice, a to v obou směrech. Dále se netýká mezinárodní nákladní dopravy, pilotů dopravních letadel, diplomatů a jejich rodin, záchranářů nebo expertů v boji proti epidemiím a na humanitární a zdravotnickou pomoc.

O půlnoci se dočasně zastaví mezistátní osobní železniční doprava, poslední vlaky do zahraničí opustí Prahu v podvečer. Stane se tak na základě bezpečnostních opatření vydaných vládou. Zastavena bude veškerá mezistátní osobní železniční doprava mezi Českou republikou a  Německem, Rakouskem, Slovenskem a Polskem. Vlaky na území České republiky pojedou obvykle do pohraniční přechodové stanice, respektive do poslední určené stanice na území České republiky. 

"Omezení se dotkne přibližně 120 dálkových mezistátních spojů a desítek přeshraničních regionálních vlaků. České dráhy se svými zahraničními partnery obsluhují více než 15 železničních hraničních přechodů," uvedla Gabriela Novotná, regionální mluvčí ČD.

Ohodnoť článek

Foto Dominik Svoboda

Štítky vláda, koronavirus, omezení, Plzeň, železnice, hraniční přechody, kolony na přechodech, Německo, Česko, osobní vůz, České dráhy, Ministerstvo vnitra České republiky, Polsko, Rakousko, Slovensko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé pospíchají z Německa domů, na přechodu ve Folmavě se tvoří dlouhé fronty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.