Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Chytrá dopravní ústředna řídí křižovatky v Plzni, město je průkopníkem v oblasti autonomní mobility

Moderní technologie instalovaná v křižovatkách na Borech v Plzni umožní vozidlům rychlejší a bezpečnější průjezd městem. Semafory vybavilo město Plzeň speciálními senzory, které dokáží efektivně řídit dopravu, reagovat na změnu provozu nebo upřednostnit průjezd vozidel hasičů, záchranky či dopravních podniků.

Nově instalovaný centrální prvek v současné dopravní ústředně rozšiřuje komunikaci mezi vozidly a semafory. Automobil s podporou těchto technologií pak řidiče upozorní informační zprávou například na blížící se vozidlo IZS a další mimořádné situace. Město Plzeň je tak jedno z prvních v Česku, kde vzniklo prostředí vybavené 5G technologiemi pro rozvoj a testování autonomní mobility.

„Na křižovatkách byly mimo jiné umístěny kamery pro detekci jednostopých vozidel, což umožní jejich bezpečnější průjezd křižovatkou. Stávající indukční smyčky totiž někdy nezachytí cyklistu, ale třeba ani motorkáře. Strategické detektory nám pak zase umožní sledovat intenzity vozidel mezi křižovatkami, což je pro efektivní řízení dopravy pomocí světelné signalizace důležité,“ přiblížil Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

„Systém dokáže provést videodetekci v definovaných zónách, ovládat tramvajové výhybky, varovat řidiče „chytrých“ automobilů před jízdou na červenou, dopravní nehodou, hustým provozem, upozornit je na vůz MHD v zastávce a další,“ řekl Daniel Kůs (Piráti), radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

„Součástí softwarového řešení jsou také antikolizní nebo Crash Call systémy, které budou dále testovány. Právě vybavením současné dopravní infrastruktury o nové servery a 5G technologie vznikla v Plzni živá laboratoř, takzvaný polygon, která umožňuje aktérům v automobilovém průmyslu rozvíjet a testovat nová řešení pro autonomní mobilitu. Plzeň tak bude ještě více atraktivní pro investory a společnosti zabývající se tímto odvětvím,“ popsal Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně (SITMP).

V rámci projektu Testovací polygon pro autonomní mobilitu nainstalovali odborníci chytré C-ITS systémy na sedmi místech v lokalitě Bory (od křižovatky ulic Mánesova/Klatovská třída po tramvajovou zastávku Univerzita) a do celkem 10 vozidel. Jde o pět vozidel PMDP, tři vozidla hasičů, jeden vůz záchranné služby a jedne vůz SITMP. Projekt testovacího polygonu realizovala Správa informačních technologií města Plzně od prosince 2022 do června letošního roku. Náklady činí 17,8 milionu korun bez DPH.

„Plzeňské městské dopravní podniky hrají v mobilitě města zcela zásadní roli a jakékoli řešení, které přispěje ke zkvalitnění plynulosti a zvýšení bezpečnosti dopravy, v Plzni podporujeme. Zkušenosti z tohoto pilotního projektu jsme již promítly do zadání právě probíhající zakázky na obnovu vozidlových komunikačních systémů tak, aby postupně všechny naše vozy uměly komunikovat i s novými 5G technologiemi křižovatek v Plzni, jejichž počet bude postupně narůstat,“ doplnil za Plzeňské městské dopravní podniky jejich generální ředitel Jiří Ptáček.

Systém poznají i chodci a cyklisté

Změnu kromě řidičů zaznamenají i chodci a cyklisté, protože instalovaná zařízení dokáží lépe identifikovat jednostopá vozidla nebo prodloužit zelenou fázi na přechodu pro pomalejší chodce. Senzory dokáží také klasifikovat vozidla a sbírat dopravní a jiná data, která Plzeň využije pro dopravní model města nebo digitální dvojče. Podobná technologie byla loni zavedena v křižovatkách na Lochotíně, záměrem města je za využití dotačních titulů v budoucnu chytré technologie umístit i do středu Plzně a oba úseky propojit. Efektivnější odbavení provozu a plynulejší jízda pak přinese Plzeňanům i zlepšení kvality ovzduší.

Automobil, který podporuje implementované technologie, řidiče upozorní například na práce na silnici či blížící se vozidlo IZS a dokáže zajistit prioritní průjezd frekventovanou křižovatkou. Dodané technologie (typu C-ITS a 5G) přináší řidičům užitečné informace a varování. Zároveň však poskytují unikátní dopravní data správci infrastruktury, které je následně možné implementovat do nových systémů pro plošnou optimalizaci dopravy na celé silniční síti. Výsledkem je převážně výrazné zkrácení cestovních dob po městě až o 25 procent, což má zároveň pozitivní vliv na životní prostředí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky Chytrá dopravní ústředna, křižovatky v Plzni, autonomní mobilita, bezpečný průjezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chytrá dopravní ústředna řídí křižovatky v Plzni, město je průkopníkem v oblasti autonomní mobility  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.