Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Středoškolák chladnokrevně zabránil obrovské tragédii po kolapsu řidiče autobusu, ve kterém on sám cestoval

Obrovské tragédii zabránil osmnáctiletý středoškolák Matyáš Diba, který cestoval linkovým autobusem společně s dalšími cestujícími. Ve Šťáhlavech na Plzeňsku si všiml, že řidič kvůli zdravotní indispozici vozidlo neovládá. Autobus stačil naboural do osobáku a do sloupu, ale Matyáš statečně přiskočil k volantu a podařilo se mu nakonec autobus dostat mimo vozovku a zastavit. Díky němu vyvázli cestující bez vážnější újmy a ta to mu náleží titul Gentleman silnic.

Velmi nebezpečná událost se šťastným koncem se stala loni 27. prosince. Autobusem se vracel Matyáš Diba domů z rodinné chaty. Po cestě zničehonic uslyšel zvláštní zvuk. Když si uvědomil, že vychází z kabiny řidiče, ihned reagoval. „Na zastávce ve Šťáhlavech najednou vydal řidič podivný zvuk, začal se klepat, dostal křeč a zapřel se nohou o plyn. Pak ztuhl, přestal vnímat a padl na levé boční okno,“ popisuje Matyáš Diba nepříjemnou situaci. Přispěchal k řidiči a pokoušel se mu marně sundat nohu z plynu. Autobus narazil do osobního vozidla, ve kterém cestoval manželský pár společně s třemi dětmi. Rodina naštěstí utrpěla jen lehká zranění.

Situace tímto ale bohužel neskončila, protože autobus následně narazil do sloupu a začal couvat. Řidič stále nereagoval, a tak se volantu ujal Matyáš Diba. Stočil ho tak, aby vozidlo sjelo ke kraji silnice. Zde se konečně zastavilo, a to příhodně o autobusovou zastávku. Poté se Matyáš Diba snažil řidiče autobusu vyprostit z kabiny, sám na to ale nestačil. Otevřel mechanicky dveře a zvenku přispěchali na pomoc dva další muži. Následně šel otevřít i zadní dveře, aby z autobusu mohli vystoupit otřesení cestující. „Všechno se seběhlo strašně rychle. Pomohl jsem jedné paní ven a pak už jen seděl a čekal. Byl jsem z toho takový vykulený,” přiznává.

„Pan Diba svou všímavostí a pohotovou reakcí zabránil závažnějším následkům dopravní nehody. Zaslouží si velké poděkování, protože díky němu nedošlo k tragédii,” uvádí Karel Machulda, ředitel Městského ředitelství policie Plzeň s tím, že ne vždy končí podobné situace šťastně. „Záchrana je obzvláště obdivuhodná i s ohledem na to, že si mladík s čerstvým řidičákem v kapse musel rovnou „troufnout“ na řízení autobusu. Situaci zvládl opravdu bravurně,“ konstatoval Václav Kouba, vedoucí odboru služby dopravní policie KŘP Plzeňského kraje.

„Oceňuji pohotovost pana Matyáše Diby, který si všiml neobvyklého chování řidiče a především se v takto složité situaci rozhodl jednat. Po delší době můžeme znovu i mezi náctiletými ocenit někoho, kdo věnoval pozornost svému okolí a byl ochotný pomoci druhým v nouzi,” doplnil Jan Marek, ředitel projektu Gentleman silnic. Student se stal již 219. držitelem titulu Gentleman silnic. Naposledy byl v Plzeňském kraji oceněn Gentleman silnic před dvěma lety. Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, Jan Marek, Gentleman silnic

Štítky Gentleman silnic, zabránil tragédii, zachránil cestující autobusu, řidič zkolaboval, student zachránil cestující, odvrátil nehodu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškolák chladnokrevně zabránil obrovské tragédii po kolapsu řidiče autobusu, ve kterém on sám cestoval  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.