Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Krajští silničáři dostali do užívání osm nových vozidel za 55 milionů pro zimní i letní údržbu komunikací

Osm nových nákladních vozidel, které budou silničáři používat díky vyměnitelným nástavbám při letní i zimní údržbě krajských silnic, převzala Správa a údržba silnic Plzeňského kraje (SÚSPK). Pořízení nových vozů značky Mercedes Plzeňský kraj na celkem 55,6 milionu korun.

„Z celkové pořizovací sumy 31,5 milionu korun hradila krajská organizace SÚSPK z jejích investičních prostředků a 24,1 milionu korun jsme dofinancovali z krajského rozpočtu,“ upřesnil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN). Nová vozidla si odvezli řidiči do středisek Přeštice, Horažďovice, Horšovský Týn, Kralovice, Kařez, Planá a Tachov. SÚS má 123 sypačů, z nichž je 21 starších záložních a zbylé obsluhují všech 102 okruhů zimní údržby.

„Tato nová vozidla byla vysoutěžena a objednána již začátkem loňského roku. Téměř po roce jsou nyní zkompletována a dovybavena pro použití na zimní a letní údržbu komunikací. Poslední, osmé vozidlo se zametací nástavbou, je dokončováno u dodavatele nástaveb. Bude dovybaven čelním agresivním kartáčem a v průběhu května bude vozidlo nasazeno na jarní úklid v oblasti Sušicka,“ sdělil generální ředitel SÚSPK Miroslav Doležal.

„V klasických letech kupujeme průměrně čtyři auta ročně. Potřebovali bychom jich osm až deset za rok. Vozový park po zimách rychle stárne a musíme vynakládat velké prostředky na opravy, abychom ho udrželi,“ řekl Radek Šíma, provozní ředitel SÚS, která obsluhuje 4601 km krajských komunikací II. a III. třídy a 964 mostů. Do roku 2025 ještě udržuje vlastní technikou 418 km silnic I. třídy. Průměrné stáří sypačů je 12 až 15 let.

„Nová vozidla jsme vysoutěžili a objednali již začátkem loňského roku. Téměř po roce jsou nyní zkompletována a dovybavena pro použití na zimní a letní údržbu komunikací. Poslední, osmé vozidlo se zametací nástavbou, je dokončováno u dodavatele nástaveb. Bude dovybaven čelním agresivním kartáčem a v průběhu května bude vozidlo nasazeno na jarní úklid v oblasti Sušicka. Na zimu má zametací nástavbu, kartáče a sněhovou radlici,“ sdělil generální ředitel SÚSPK Miroslav Doležal.

Šest osmnáctitunových aut 4x4 má dvounápravovou koncepci s nosičem výměnných nástaveb. Na zimu jsou vybavena sypací nástavbou se skrápěním solankou, vpředu sněhovou radlicí. „Na léto mají tři vozy sklápěcí korbu a tři vysprávkovou soupravu pro tryskovou metodu Turbo,“ uvedla mluvčí kraje Helena Frintová. Sedmé vozidlo je těžké třínápravové se sklápěcí korbou, v níž je sypací nástavba. Kromě klasického rozmetadla skrápěné soli je osazena rozstřikovou lištou pro aplikaci solanky pro provádění preventivních zásahů. Toto auto s vysokou nosností využije SÚS mimo zimu k navážení drtí a stavebních materiálů do středisek po kraji.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňský kraj

Štítky údržba silnic, zimní údržba silnic, opravy silnic, silničáři, SÚSPK, nová vozidla, Pavel Čížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Jo jo a pak nejsou schopny ohlídat kilometr silnice !

Neděle, 23. dubna 2023, 14:48Odpovědět

Krajští silničáři dostali do užívání osm nových vozidel za 55 milionů pro zimní i letní údržbu komunikací  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.