Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brdské hvozdy se po kůrovcové kalamitě opět zelenají, vojenské lesy tam vysadily už 100 milionů stromů

Za 90 let své existence nezažily Vojenské lesy a statky ČR (VLS) tak obrovskou zalesňovací akci, jakou byla ta v Brdech. V rámci sedmiletého boje s kůrovcovou kalamitou vysazovali lesníci desítky milionů sazenic ročně, aby holiny opět zezelenaly. Jubilejní sazenici s pořadovým číslem 100 000 000 chtějí správci lesů oslavit s veřejností v rámci dobrovolnické akce na Padrťských pláních.

„Obnova lesů po kůrovcové kalamitě je největší zalesňovací akce v historii Vojenských lesů. My jsme do té bitvy napřeli v posledních letech veškeré úsilí našich zaměstnanců a investovali stamilionové finanční rezervy. Díky tomu na místech, které zničila kalamita, už odrůstají nové druhově pestré porosty, a lokality, kde s kůrovcem stále bojujeme, obnovujeme v podstatě obratem,“ říká ředitel VLS Roman Vohradský.

Zapojit veřejnost do obnovy krajiny plánují Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které jsou hlavním hospodářem ve středních Brdech. Lidé budou sázet aleje se stovkami ovocných stromů na pláních v okolí Padrťských rybníků. Jedná se o sazenice vzešlé z...

Vysazení stomiliontého stromu proběhne v rámci akce Brdské stromsázení, v rámci něhož se lesníci sejdou spolu s veřejností na Padrťských pláních. Dobrovolníci budou sázet aleje se stovkami ovocných stromů. Jubilejním stromem bude třešeň ptačí, lesní odrůda ovocného stromu, kterou v lesích rozšířili především ptáci vyměšováním pecek.

„Unikátní akce pro širokou veřejnost, navíc na symbolickém místě výsadku parašutistů za druhé války, je pro nás velkým a zásadním momentem. A věřím, že i pro všechny milovníky brdské přírody a historie,“ doplnil Vohradský.

Třešeň vylosovaný dobrovolník zasadí u lovecké chaty Václavka nedaleko Padrťských plání, v sousedství pomníku připomínajícího seskok paradesantních skupin Intransitive a Tin. Pětice československých parašutistů seskočila do okupované vlasti v noci z 29. na 30. dubna 1942. „Většina hrdinů skončila v rukou Gestapa, jeden člen výsadku ukončil život vlastní zbraní v kryptě pražského kostela sv. Cyrila a Metoděje společně s parašutisty z výsadků Anthropoid, Silver A, Out Distance a Bioscop," uzavřel mluvčí VLS Jan Sotona.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky Brdy, Vojenské lesy a statky ČR, sázení stromů, kůrovcová kalamita, les, strom, VLS ČR, parašutista, Gestapo, Cyril a Metoděj, Bioscop, Operace Out Distance, Operace Silver A

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brdské hvozdy se po kůrovcové kalamitě opět zelenají, vojenské lesy tam vysadily už 100 milionů stromů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.