Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Maličký Teodor si s příchodem na svět pospíšil, žena ho přivedla na svět s pomocí novopečené babičky

Dramatické okamžiky zažila žena z malé obce na Domažlicku. Její synek se totiž rozhodl přijít na svět dříve a na příjezd záchranářů rozhodně nechtěl čekat. Velkou oporou byla pro rodičku vlastní maminka. S její pomocí a instrukcemi od operátory byl chlapec během tří minut na světě.

„Tísňová výzva přišla v půl druhé ráno. Překotný porod byl velmi rychlý a malý Teodor byl během tří minut po zavolání na světě. Z maminčina lůna mu pomohla i dnes již novopečená babička za asistence operátorky Zdravotního operačního střediska. Všichni rychlý porod bravurně zvládli,“ popsal Vítězslav Sladký z krajské záchranky.

Na místo okamžitě vyrážely tři výjezdové skupiny a inspektor provozu. Záchranáři pak novorozence i maminku ošetřili a bezpečně přepravili do nemocnice.

Dítě odrodil tatínek v autě

V letošním roce se nejedná o první případ, kdy dítě začalo svoji životní cestu takto dobrodružně. Vypjaté chvíle zažil například mladý pár na cestě do porodnice. Budoucí maminka totiž začala rodit už v autě a bylo zřejmé, že to do porodnice už nestihnou. Nastávající otec proto zastavil v Konstantinových Lázních na Tachovsku a zavolal pomoc. Zkušený záchranář na operačním středisku začal dvojici po telefonu radit, jak postupovat. Mezitím na místo vyrážela celá kolona vozidel záchranářů. Malý Tobiáš ale přišel na svět velmi rychle a narodil se ještě před jejich příjezdem jen za pomoci svého tatínka.

„Byl to určitě nejkrásnější den mého života, narodil se mi syn Tobiáš, odrodil jsem si ho sám a jsem na to nesmírně pyšný. Moc děkuji pánovi z linky 155, že mi radil, jak správně postupovat a samozřejmě také záchranářům ze Stříbra i Plané, kteří dorazili co nejdříve a o mé dvě lásky se mi pak postarali,“ popsal tehdy obrovský zážitek šťastný tatínek Lukáš. Veřejně tak poděkoval všem záchranářům i lékaři, kteří byli na místě a zejména pak operátorovi záchranného střediska.


BabyPod je zmenšená verze inkubátoru, foto: ZZS PK

Pracovníci záchranné služby dále také vysvětlili, proč k rodící ženě v automobilu vyjížděla hned celý zástup záchranářských vozidel. „Podle doporučeného postupu má v ideálním případě jet do porodnice maminka a miminko každý v jiném sanitním voze, a to z důvodu bezpečnosti přepravovaných pacientů. V terénu porozené dítě se snažíme, je-li to možné, kvůli teplotnímu komfortu přepravovat buď v inkubátoru, nebo v takzvaném BabyPodu, což je vlastně zmenšený inkubátor,“ uvedl Sladký.  

BabyPod je třeba upevnit na nosítka prostřednictvím speciálního zádržného systému, čímž nelze ve stejném vozidle transportovat dalšího ležícího pacienta, což by v tomto případě byla matka dítěte. „K překotnému porodu tedy vyráží obvykle lékař s vozidlem v systému RV (rendez-vous) a dvě vozidla RZP (Rychlá zdravotnická pomoc). BabyPod pak musí dovézt záchranářům inspektor provozu z Plzně, a to je ta čtvrtá sanitka,“ dodal Sladký.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky překotný porod, domácí porod, porod v sanitce, operační středisko, porod, okres Domažlice, inkubátor, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maličký Teodor si s příchodem na svět pospíšil, žena ho přivedla na svět s pomocí novopečené babičky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.