Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Gigafactory by se měla přesunout do Karlovarského kraje, myslí si poslankyně Vildumetzová

Hojně diskutované téma možné výstavby továrny na výrobu baterií do elektroaut, takzvaná gigafactory, se už dostalo za hranice Plzeňského kraje. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně za Karlovarský kraj Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se chce obrátit na kolegy a přesvědčit je, aby podpořili přesun plánované stavby továrny z Líní u Plzně do Karlovarského kraje. Karlovarský kraj má podle ní podmínky pro stavbu této továrny a navíc jde o strukturálně postižený region, který podobný typ investice potřebuje. Vedení kraje podle ní za přesun nebojuje, což ale karlovarský hejtman Petr Kulhánek (STAN) odmítl jako nepravdivé.

FOTO: Piloti protestovali proti zvažovanému rušení letiště, vyskládali na dráhu desítky letadel

Více než 50 letadel zaplnilo ranvej na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. Jde o stroje, které jsou trvale umístěné ve zdejších hangárech a využívají je letecké školy, aerokluby, parašutisté nebo spolek zaměřený na historii. Akcí chtěli...

 

Bývalou hejtmanku znepokojil souhlas vlády se zrušením letiště v Líních u Plzně, kde má vzniknout podnikatelský park. „Tento projekt měl být realizován v Karlovarském kraji. A to především proto, že pozemky a zázemí na podobnou investici jsou v zásadě připravené, pozemky jsou v relativně krátkém čase řešitelné, a především jsou zde k dispozici lidé, kteří by mohli v tomto projektu pracovat,“ uvedla Jana Mračková Vildumetzová v tiskové zprávě.

Podle Mračkové Vildumetzové by přesun záměru do Karlovarského kraje měla podpořit vláda. „A přijde mi naprosto absurdní, že současné vedení kraje za to nebojuje,“ dodává.

Podle hejtmana Kulhánka jsou ale výpady Mračkové Vildumetzové nepravdivé. „Mimo jiné v lednu letošního roku jsem oslovil ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) a dále ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) s apelem, aby podpořili rozvoj hodnotového řetězce baterií včetně jejich výroby i recyklace a projekt výstavby gigafactory, což by mohlo pomoci transformaci regionu a vzniku nových pracovních příležitostí. Upozornil jsem na to, že právě Karlovarský kraj nabízí pro tuto významnou investici optimální prostředí, včetně potřebných rozvojových ploch, technologického a podnikatelského zázemí," sdělil novinářům Petr Kulhánek.

Starostům obcí i místním obyvatelům se nelíbí přístup Plzeňského kraje ohledně plánované výstavby podnikatelského parku Plzeň-Líně. Podle jejich slov je kraj obešel a jednal za jejich zády. Rozhořeni jsou také provozovatelé aeroklubů, podle...

 

„Rozvoj bateriového řetězce se stal součástí našeho plánu spravedlivé územní transformace, se kterým se paní Mračková Vildumetzová jako krajská zastupitelka jistě podrobně seznámila," dodal hejtman. Karlovarský kraj tuto investici velmi intenzivně připravuje s partnery v území a sám například nevlastní vhodné pozemky. Vzhledem k rozsahu projektu a počtu pracovních míst, které bude zapotřebí obsadit, to není jednoduchá záležitost, upozorňuje karlovarský hejtman.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu se pro umístění továrny jedna z lokalit v Karlovarském kraji řešila už v minulosti, nebyla však dostačující. „Už za minulé vlády ANO bylo na stole pět variant umístění gigafactory. Je pravda, že jedna byla v Karlovarském kraji. Ale ta se nakonec ukázala kvůli velikosti jako nedostačující," uvedl náměstek ministra Edvard Kožušník.

„Nicméně vedení kraje velmi uvítá, pokud senátoři a poslanci z našeho kraje na základě výzvy Jany Mračkové Vildumetzové dosáhnou v jednání s vládou toho, že se přímo stavba gigafactory v našem kraji zrealizuje. Jsme připraveni být v tomto úsilí maximálně nápomocni," doplnil Kulhánek.

Poslankyně se chce sejít s místopředsedou Senátu Janem Horníkem (STAN), senátorem za Karlovarsko, a přesvědčit ho, aby se všichni poslanci a senátoři z Karlovarského kraje postavili za její iniciativu přesunu této investice do Karlovarského kraje. Interpelovat chce i karlovarského hejtmana Kulhánka s dotazem, proč kraj za gigafactory nebojuje. Mračková Vildumetzová také uvedla, že od něj bude chtít vysvětlení, jak bude zajištěna letecká záchranná služba pro Karlovarský kraj, pro kterou je nyní zásadní východisko také letiště v Líních u Plzně.

Plzeňský hejtman: Bylo to rozhodnotí vlády

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) řekl, že rozhodnutí o podpoře strategického podnikatelského parku Plzeň-Líně bylo rozhodnutím vlády, Plzeňský kraj je jen jedním z účastníků. Podle vládního rozhodnutí by měl být koordinátorem a zřizovatelem parku. Na přípravě se ale má podílet i několik ministerstev. „Pokud se tak vláda rozhodla a pokud dostaneme ten úkol, jsme připraveni ho plnit na 110 procent," řekl hejtman.

Strategický podnikatelský park Plzeň-Líně (SPP) počítá se vznikem průmyslové zóny až na 400 hektarech. Hlavním investorem by mohla být například automobilka Volkswagen, která hledá místo pro výrobu baterií pro auta. Záměr má vyjít až na 120 miliard korun. Kromě České republiky ale zvažuje i Maďarsko, Slovensko a Polsko. Podobnou investici zvažuje ve střední Evropě jihokorejský LG. Výstavba gigafactory na pozemcích letiště v Líních má odpůrce, například mezi okolními obcemi.

Vedení Plzeňského kraje se sejde s obcemi u letiště Líně, kde má vzniknout obří průmyslová zóna

Vedení Plzeňského kraje svolá v příštím týdnu jednání s obcemi kolem armádního letiště Líně, kde by měl podle týden starého verdiktu vlády vzniknout strategický podnikatelský park Plzeň-Líně (SPP). Mohla by tam být mimo jiné i továrna na výrobu...

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, průmyslový park, Líně, letiště, Karlovarský kraj, Vildumetzová, Kulhánek, Špoták, továrna, Jana Mračková Vildumetzová, investice, Petr Kulhánek, výroba, Starostové a nezávislí, Plzeň, ANO 2011, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gigafactory by se měla přesunout do Karlovarského kraje, myslí si poslankyně Vildumetzová  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.