Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Státní památky v Plzeňském kraji viděl oproti loňsku už dvojnásobek turistů, velkým lákadlem jsou kulturní akce

Zatímco loni, kdy sezonu ovlivnila opatření proti pandemii koronaviru, vidělo státní hrady a zámky v kraji do konce června 32 334 lidí, letos jich bylo 68 472. V porovnání s posledním předpandemickým rokem 2019 je ale letošní návštěvnost zatím o 11 procent nižší. Návštěvnosti pomáhají i kulturní akce, které se uskutečnily například v selském dvoře u Matoušů v Plzni Bolevci.

V loňském roce se první památky v kraji mohly otevřít od začátku května, byly to šumavské hrady Rabí a Velhartice, zámky Kozel a Nebílovy na Plzeňsku, které mohly nabídnout prohlídkové okruhy bez průvodce za dodržení přísných protiepidemických opatření. Všechny státní památky se pak otevřely od června.

„Letošní návštěvnost se začíná pomalu zvyšovat a přibližovat číslům před pandemií. K nárůstu návštěvnosti přispěly zejména kulturní akce, které se uskutečnily v selském dvoře u Matoušů v Plzni Bolevci v rámci Mezinárodního folklorního festivalu CIOF Plzeň a přilákaly přes pět tisíc návštěvníků. Výrazný nárůst hlásí i zámek Červené Poříčí, který láká na novou expozici věnovanou dětství a výchově šlechticů," řekla mluvčí českobudějovického pracoviště NPÚ Markéta Slabová. Volně přístupné expozici s herními prvky pro děti a kinosálem s dobovými filmovými záběry z rodinného života šlechty dává v Červeném Poříčí před komentovanými procházkami hlavní budovou přednost 95 procent všech návštěvníků zámku.

Optimistické vyhlídky přináší památkářům i začátek prázdnin. Prozatímní denní návštěvnický rekord byl v úterý 5. července na hradě Rabí, kam zamířilo 1298 turistů. Téměř 1200 lidí dorazilo v týž den i na hrad Velhartice, uvedla Slabová.

Rabí a Velhartice patří k nejnavštěvovanějším státním památkám v kraji. Rabí zatím letos navštívilo 13 385 návštěvníků, loni jich bylo za celý rok asi 60 000. Do Velhartic letos zamířilo do konce června zatím 9542 návštěvníků, za celou loňskou sezonu jich bylo přes 51 000. Státní památky se letos otevřely už bez omezení tradičně v dubnu na víkendy, vstupné oproti loňsku zdražilo o deset až 30 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň

Štítky turismus, léto, NPÚ, státní památky, selský dvůr u Matoušů, kulturní akce, Plzeňský kraj, hrad, Plzeň, pandemie covidu-19, Rabí, Hrad Velhartice, Kozel, Nebílovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní památky v Plzeňském kraji viděl oproti loňsku už dvojnásobek turistů, velkým lákadlem jsou kulturní akce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.