Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fotograf našel v Brdech vzácnou orchidej považovanou za vyhynulou, pro botaniky je to naprostá senzace

Více než 90 let trvalo znovuobjevení kriticky ohroženého bradáčku srdčitého. Jeho nález si připsal vášnivý fotograf brdské přírody Karel Hutr. Drobnou orchidej nalezl uprostřed rašelinných smrčin v samotném srdci chráněné krajinné oblasti. Botanici neskrývají nadšení a popisují událost jako hotovou senzaci, jež dokládá, že Brdy jsou ostrovem horské přírody uprostřed Čech.

„Nález této orchideje přirozeně vyvolal nejen mezi botaniky velký zájem. V současné době je její výskyt doložen jen z rašelinišť příhraničních hor, její objev uprostřed Čech je tedy opravdovou senzací. To, že bradáček srdčitý v Brdech roste, je dalším důkazem, že Brdy jsou skutečným ostrovem horské přírody uprostřed Čech," uvedl vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Mezi rašeliníky se podle odborníků nachází velké množství těchto orchidejí, které byly v Brdech považovány za vyhynulé. „Naposledy se o nich zmiňuje Karel Domin někdy kolem roku 1930. Od té doby se jejich výskyt v Brdech nepodařilo prokázat,“ uvádí ochránci přírody.

Bradáček srdčitý je velmi drobná rostlina a patří mezi naše nejmenší orchideje. Má od pěti do10 centimetrů, dva lístky a drobné, nenápadné květy. Je taktéž kriticky ohroženým druhem. Jeho blízký příbuzný je bradáček vejčitý, který se vyskytuje roztroušeně na brdských loukách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karel Hutr

Štítky CHKO Brdy, orchidej, bradáček srdčitý, botanická senzace, Brdy, vstavačovité, příroda, fotograf, Česko, chráněná krajinná oblast, botanika, Bohumil Fišer, Karel Domin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotograf našel v Brdech vzácnou orchidej považovanou za vyhynulou, pro botaniky je to naprostá senzace  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.