Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na Ukrajině chce Plzeňský kraj vybudovat vlastní kontaktní centrum pro spolupráci v řadě oblastí

Kontaktní centrum sloužící pro přímé jednání s ukrajinskými firmami plánuje zřídit Plzeňský kraj v novém partnerském regionu v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě Ukrajiny, která nyní čelí ruské agresi. Kraj se tak chce vyhnout zbytečným jednáním přes další prostředníky.

„Byl by to obdobný point, jako má Plzeňský kraj v Bruselu a byl by určen pro rozvoj spolupráce ve všech oblastech – kulturní, společenské, cestovního ruchu včetně průmyslové,“ přiblížil představu vedení Plzeňského kraje hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Centrum má vzniknout v metropoli Ivano-Frankivsk. „Zatím na tom intenzivně nepracujeme, ale začneme to řešit. Takzvaný point by tam mohl být od příštího roku. Ideální by bylo, aby skončila válka,“ konstatoval s tím, že kraj na Ukrajině bude shánět prostory a najme si stálého zaměstnance.

V sídle EU v Bruselu má Plzeňský kraj své stálé zastoupení jako jeden z mála krajů už dlouhá léta. Sídlí ve vlastním domě v centru Bruselu, který tam kraj pořídil. Prostory ve svém domu pronajímá Jihomoravskému kraji a Vysočině.

O záměru směřujícímu k dalšímu rozvoji spolupráce s novým ukrajinským partnerem informoval hejtman při diskusi u kulatého stolu další dvacítku manažerů společností, které jsou členy Paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje. V souvislosti se situací na pracovním trhu jim sdělil, že z 65 tisíc uprchlíků zaměstnaných v ČR jich pracuje aktuálně v Plzeňském kraji přibližně 8200. „To ukazuje, že mnohé firmy jsou zaměstnávání uprchlíků otevřeny. Přicházejí s nimi i děti a přináší to s sebou vícenáklady. Věříme ale, že i oni se pro vás stanou do budoucna zaměstnanci a v konečném důsledku to přinese prospěch vám i společnosti,“ řekl manažerům hejtman Špoták.

Členem Paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje je i společnosti BORGERS CS. I v této firmě, která vyvíjí a vyrábí automobilové díly, se stalo hlavním tématem zaměstnávání ukrajinských uprchlíků. „Aktuálně se společnost stará o 118 ukrajinských uprchlíků a 61 dětí, včetně zajištění jejich zázemí,“ informoval jednatel společnosti Vladimír Pašek.

Plzeňský kraj, jehož vedení počátkem května Ivano-Frankivskou oblast navštívilo, se tehdy dohodlo na humanitární pomoci i budoucí kooperaci v různých oblastech. Dohodu už schválila rada a projedná ji červnové zastupitelstvo, na Ukrajině ji stvrdí ministerstvo zahraničí. Spolupráce začala poté, co kraj 11. dubna navštívil ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis a převzal dar pět milionů korun.

Ivano-Frankivský region, který sousedí s Rumunskem, zažívá podle Špotáka v posledních měsících po napadení Ukrajiny ruskou armádou velký příliv uprchlíků z východní části země. Oblast má podle plzeňského hejtmana téměř 1,3 milionu obyvatel, uprchlíků tam na počátku května měli 140 tisíc, kteří většinou ze zdravotních důvodů nemohli absolvovat cestu dále na západ. Přímou humanitární pomoc tam chce kraj vyslat do konce června.

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský kraj

Štítky kontaktní centrum, ukrajinské firmy, spolupráce s Ukrajinou, hejtman Špoták, Plzeňský kraj, Ukrajina, uprchlík, Rudolf Špoták, Brusel, Česká pirátská strana, Evropská unie, Ivano-Frankivsk, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, Mirko Pašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ukrajině chce Plzeňský kraj vybudovat vlastní kontaktní centrum pro spolupráci v řadě oblastí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.