Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Centrum Plzně rozzáří tisícovky letniček, zahradníci vysazují v sadech 24 druhů pestrobarevných rostlin

Sadový okruh města rozkvěte směsicí zářivých odstínů 7 200 kusů právě vysázených rostlin. S výsadbou čekají zahradníci vždy na konec května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Celkem se jedná o plochu přes 520 metrů čtverečních, přičemž se barevné kombinace každým rokem mění.

„S výsadbou se každoročně čeká až na konec května, důvodem je jednak dokvetení cibulovin a v neposlední řadě také hrozící přízemní mrazíky, které jsou pro většinu letničkových druhů fatální. Vloni jsme vysázeli 6 500 tisíce letniček, letos je to 7 200 kusů,“ popsala vedoucí magistrátního oddělení městské zeleně Lucie Davídková.

Některé záhony ožijí žlutými, oranžovými, cihlovými a rudými barvami v podání několika kultivarů afrikánů, krásnooček, cínií či rudbekií. Jiné zase doplní jemnější pastelové kombinace, které dotvoří růžovo-fialovo-modré astry, šalvěje, krásenky či vysoké verbeny. „Doplňkem všech záhonů budou různé okrasné druhy trav, které záhony pohledově zjemní a dodají jim dynamiku,“ uvedla Davídková.

Náměstí Republiky zdobí 12 habrů v obřích květináčích, za trest je pomáhala sázet i dvojice vandalů

Od časného rána pracovali zahradníci na instalaci 12 stromů na náměstí Republiky v Plzni. Pomáhali jim i dva mladíci, kteří v opilosti zdemolovali květináče v ulici Bedřicha Smetany. Stromořadí na náměstí nezůstane dlouho. Lidé ho budou moci...

„V sadovém okruhu okolo historického centra města je zhruba 528 metrů čtverečních záhonů a na nich se pravidelně každý rok střídají jarní cibuloviny a letničky. Barevné kompozice i druhová skladba letničkových záhonů se každoročně mění,“ zmínila Davídková.

Travnaté plochy v sadovém okruhu slouží jako pobytové trávníky, kde mohou lidé posedět a kde se konají i kulturní akce. Jejich údržba probíhá zpravidla jednou týdně. „Kromě toho je dvakrát ročně prováděna vertikutace, tedy prořezání a provzdušnění travního drnu. To podporuje odnožování travin a udržuje hustý a souvislý porost. Takový trávník je pak schopen odolat i intenzivní zátěži jakou představují právě některé hromadné akce,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Adriana Jarošová.

Proslulé rododendrony v Jarově na Plzeňsku letos vykvetly v plné kráse a síle, místní i turisté jsou nadšení

V plné síle a v obvyklém čase letos vykvetly slavné rododendrony v malé obci Jarov na jižním Plzeňsku. Obří keře rostoucí před budovou obecního úřadu hýří opět barvami, místní občané jsou na ně náležitě hrdí a pro přespolní je to veliká...

Pravidelná zálivka záhonů i přilehlých trávníků je v sadovém okruhu zajištěna z vodovodního řadu, avšak část Kopeckého sadů je zavlažována vodou čerpanou z řeky Mže. V sadovém okruhu je také odhadem 2,5 tisíce metrů čtverečních trvalkových záhonů, keřové výsadby, živých plotů nebo popínavých rostlin. V Mlýnské strouze jsou vysázeny vodní a bahenní rostliny.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Magistrát města Plzně | Zdroj Magistrát města Plzně

Štítky výsadba letniček, sadový okruh, zeleň ve městě, Plzeň, jednoletá rostlina, záhon, metr čtvereční, rostliny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Plzně rozzáří tisícovky letniček, zahradníci vysazují v sadech 24 druhů pestrobarevných rostlin  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.