Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňská práva mají opět problémy, fakultě hrozí omezení akreditace

, aktualizováno 17. května 2022, 16:50

Národní akreditační úřad (NAÚ) zahájil řízení k omezení akreditace na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Rozhodl tak na základě provedené kontroly, která konstatovala závažné nedostatky při uskutečňování magisterského studijního programu Právo a právní věda. Informaci potvrdil zástupce akreditačního úřadu Jiří Smrčka. Úřad podle něj zjistil nedostatky v nastavení přijímacích zkoušek.

„Důvody pro zahájení řízení se týkají nastavení přijímacího řízení, které podle názoru akreditačního úřadu není v souladu s podmínkou rovného přístupu, rovného zacházení, protože jsou bonifikováni absolventi programu celoživotního vzdělávání, který uskutečňuje Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni," vysvětlil Smrčka. Zprávu o zjištění kontroly zveřejnila jako první Česká televize na svém twitterovém účtu.

Škola může omezení akreditace zabránit nápravou chyb. Podle mluvčí univerzity Šárky Staré vedení školy věří tomu, že fakulta dokáže své postupy obhájit. „Jakožto účastník správního řízení bude po vedení fakulty právnické požadovat jasné vysvětlení zjištěných skutečností. Zároveň věříme, že fakulta bude schopna své vnitřní procesy dostatečně obhájit," uvedla Stará.

Podle akreditačního úřadu vede bonifikace absolventů programu celoživotního vzdělávání u přijímacích zkoušek na právnické fakultě k přijímání studentů, kteří by jinak u zkoušek zřejmě neuspěli. „Z důvodu omezeného počtu přijímaných uchazečů dochází k tomu, že jsou takoví uchazeči přijímáni ke studiu na úkor uchazečů, kteří v přijímací zkoušce dosáhli lepších výsledků," uvedla rada ve svém zápisu. V některých případech fakulta navíc zvýhodnila i uchazeče, kteří program celoživotního vzdělávání ve stanovené lhůtě ani nedokončili, zjistil úřad.

Program celoživotního vzdělávání na právnické fakultě podle něj odpovídá obsahem prvnímu ročníku studia akreditovaného studijního programu Právo a právní věda. Do programu celoživotního vzdělávání (CŽV) nastupují uchazeči, kteří neuspěli v přijímacím řízení do běžného studijního programu. Když se pak znovu přihlásí k přijímacím zkouškám, dostanou za absolvování programu celoživotního vzdělávání body navíc.

Rektor: Řízení se týká nultých ročníků

Podle rektora ZČU Miroslava Holečka šlo o jednu ze standardních kontrol, která byla od loňského května do letošního ledna, a zaměřila se jen na celoživotní vzdělávání, tedy na nulté ročníky. „Ty jsou určené pro ty, kteří se na vysokou školu nedostanou a zaplatí si kurz CŽV a díky tomu mají nějakou bonifikaci pro přijímací řízení anebo získají možnost nastoupit přímo do prvních ročníků. Vysoké školy to mají nějak nastavené. Předmětem nálezu, výtky NAÚ je, že nastavení není dostatečně transparentní, protože nemají být preferováni někteří uchazeči proti ostatním," uvedl Holeček.

 Délku správního řízení nedokázal rektor odhadnout. Očekává od fakulty, že dodá faktický rozbor základní otázky, zda není porušován rovný přístup. Podle Holečka se řízení netýká samotného studia na právech, jde pouze o podmínky přijímání. Na fakultě právnické se studuje pod kontrolou NAÚ, na rozdíl od jiných oblastí vzdělávání, pro něž má ZČU schválenou institucionální akreditaci.

Účastníkem správního řízení, které je na začátku, je ZČU. „Právnická fakulta musí spolupracovat s vedením univerzity a poskytnout velmi detailní informace a doložit, že je vše transparentní, že to nikoho nezvýhodňuje a tak dále. Pokud by i tak byly nějaké pochybnosti, tak uděláme opatření vůči přijímání a budeme modifikovat současné podmínky. Tedy abychom tu myšlenku (CŽV) úplně nezahodili, ale aby byla zaručena transparentnost," sdělil Holeček. Podle něj je otázkou, jestli bude letos nultý ročník na právech otevřen. Uchazeči, kteří podají přihlášky, musí nejprve absolvovat standardní přijímací SCIO testy a pak se na fakultu buď dostanou, nebo ne.

Od loňska studuje na CŽV 14 studentů, během studia musí složit několik zkoušek. „Je potřeba objasnit řadu momentů, jestli třeba CŽV mohou absolvovat i na jiné fakultě, jestli jsou pro ně podmínky dostatečně náročné a další. To musí fakulta pořádně prozkoumat a podat zprávu," doplnil rektor.

Plzeňská práva figurovala v jedné z největších afér školství

ZČU zahájila se 66 držiteli titulu Bc., Mgr., JUDr. a Ph.D. správní řízení a v létě 2011 odebrala diplom 12 absolventům práv. V sedmi případech se jednalo o titul magistr, ve třech o titul JUDr., po jednom bakaláři a Ph.D. ZČU však nezrušila diplom žádnému absolventovi placeného celoživotního vzdělávání, jímž prošlo přes 300 studentů především z řad policistů, hasičů, pracovníků vězeňské služby a celníků, a jehož absolventi přecházeli hojně do tříletého bakalářského studia.

Není to tak dávno, co se s Právnickou fakultou ZČU pojil termín takzvaných rychlostudentů. Největší aféra českého vysokého školství vypukla v roce 2009, když Lidové noviny upozornily na skutečnost, že proděkan fakulty Ivan Tomažič opsal desítky stran ve své dizertační práci. Jeho školitelem byl druhý proděkan právnické fakulty Milan Kindl a oponentem práce její děkan Jaroslav Zachariáš. Textová analýza ukázala, že i Zachariášův oponentský posudek je plagiát. Děkan Zachariáš vzápětí přišel s vysvětlením, že Tomažičova dizertační práce byla vyrobená záměrně jako plagiát a měla pomoci odhalit člověka, jenž z fakulty vynáší interní věci. V říjnu téhož roku zase řekl, že údajný plagiát vznikl jako žert a do knihovny se dostal omylem. Případem se zabývala také policie. Zachariáš na konec rezignoval, Tomažič a Kindl se vzdali svých funkcí a spolu ze Zachariášem fakultu opustili.

Kvůli sporům o směřování fakulty ji v létě 2011 opustilo 29 ze 138 pedagogů. V listopadu téhož roku ministerstvo školství odejmulo plzeňské právnické fakultě akreditaci doktorského studijního programu. Ministerstvo zároveň pozastavilo fakultě oprávnění konat státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr. V roce 2012 přišla na jeden akademický rok také o akreditaci pětiletého magisterského oboru a škola nemohla přijímat nové studenty. V červenci 2013 potvrdilo ministerstvo plzeňským právům akreditaci pětiletého magisterského programu a už od 1. září téhož roku začala fakulta přijímat nové studenty. Akreditaci doktorského programu získala fakulta v roce 2015 a po dlouhé době se tak stala skutečně plnohodnotnou. Národní akreditační úřad pro vysoké školství pak fakultě v září 2018 prodloužil akreditace studijních oborů na maximální možnou dobu deseti let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Fakulta právnická ZČU, plzeňská práva, omezení akreditace, vysoké školství, právo, Západočeská univerzita v Plzni, celoživotní vzdělávání, přijímací zkoušky, Fakulta právnická, Jaroslav Zachariáš, Miroslav Holeček, Milan Kindl, Ivan Tomažič, Česká televiz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská práva mají opět problémy, fakultě hrozí omezení akreditace  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.