Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Tisíce lidí nadšeně sledovaly Konvoj svobody, centrem Plzně projelo přes 200 kusů vojenské techniky

V plné parádě se po koronavirové pauze vrátily do západočeské metropole Slavnosti svobody. Třešničkou na dortu několikadenních slavností byl dnešní Convoy of Liberty, kterého se účastnily stovky historických vozů. Největší úspěch u diváků sklidili váleční veteráni, které Plzeňané vítali bouřlivými ovacemi. Konvoje se účastnilo všech pět veteránů. V čele kolony jel na tanku Sherman sedmadevadesátiletý George Thompson.

Podél Klatovské třídy stály dnes dopoledne tisícovky lidí s vlaječkami a napjatě očekávali příjezd prvních vozů. Úderem 11 hodiny se úctyhodná kolona čítající 260 vozů vydala ze Sukovy ulice směrem na náměstí Republiky. Jedinečnou atmosféru podtrhl přelet dobových letounů Stinson reliant, Boeing Stearman a Hawker Hurricane Mk. IV.

Nejcennějším a nejdražším kusem v koloně byl americký tank Sherman, který jel jako první. V jeho věži stál a mával nadšenému davu sedmadevadesátiletý veterán George Thompson.

V čele kolony jel veterán George Thomson

Za tankem jelo pět šestikolových, lehce pancéřovaných obrněných vozů M8 Greyhound, dále Half-tracky M3, tedy polopásové obrněné transportéry, kolová terénní nákladní vozidla od firmy GM, krátce nazývané Jimmy, dále vojenské užitkové vozy Dodge a mnoho vozů Jeep a motorek Harley. Na konci kolony jela novější auta, třeba Portsmouth, které jezdila v Koreji a Vietnamu.

U památníku Díky, Ameriko! vzdali hold osvoboditelům Plzně i obyvatelům válkou zmítané Ukrajiny

Slova díků americkým a belgickým hrdinům i odsouzení ruské agrese na Ukrajině. To byla hlavní témata, která rezonovala během vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko! v Plzni. Vedle veteránů, kteří se v květnu 1945 zúčastnili osvobozovacích...

V konvoji jelo přes 600 mužů a žen v dobových vojenských uniformách, civilním oblečení z roku 1945, ženy a děti v krojích, hlavně plzeňských a chodských. 

Největší ovace sklidily džípy s veterány, kteří jsou přímí pamětníci osvobození Plzně. Plzeňany pozdravil George Thompson, Herman Geist, Richard Pieper, Louis Gihoul a Valère Gustin.

Po zhruba hodině dorazila kolona na plochu náměstí Republiky. Jako první vjeli do stínu katedrály veteráni, kteří se rázem ocitli v obležení návštěvníků slavností. Ačkoli je nejmladšímu z nich sedmadevadesát let, zvládali společné fotografování a autogramiádu s úsměvem a atmosféru si vyloženě vychutnávali. Kromě nadšených Plzeňanů je uvítal také soubor písní a tanců Jiskra a pánové i přes svůj věk neodolali tanci s děvčaty v krojích.  

Sedmadevadesátiletý Herman Geist si letošní Slavnosti svobody vyloženě užíval

Podle organizátorů navštívilo letošní oslavy odhadem 60 000 lidí, přičemž toho polovina z nich byla dnes rozeseta po trase konvoje. Nejvíce návštěvníků slavností procházelo dobové vojenské kempy v Křižíkových sadech a U Ježíška a zájem byl také o muzeum Patton Memorial Pilsen a scénu u něj. Přijelo také hodně cizinců, zejména skupiny Francouzů, Němců, Ukrajinců i místních Vietnamců.

FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022

Neděle, 8. května 2022, 14:11

FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022
FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022

Čtete také:

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Convoy of Liberty, historická vojenská technika, Plzeň, Slavnosti svobody, váleční veteráni, tank, slavnost, veterán, George Thompson, Boeing, Jeep, Dodge, Patton Memorial Pilsen, George Paget Thomson, vojenská technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Tisíce lidí nadšeně sledovaly Konvoj svobody, centrem Plzně projelo přes 200 kusů vojenské techniky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.