Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pilsen Toll na sebe podala návrh na insolvenci, dopadly na ni sankce proti Rusku

Česká společnost Pilsen Toll (PT) ovládaná ruskou státní bankou Vneseconombanky (VEB Kapital) se sídlem v Moskvě na sebe podala návrh na insolvenci. Firma, která měla hlavní podíl na předlužení plzeňských hutí Pilsen Steel, směřuje ke svému konci poté, co Komerční banka společnosti zablokovala účty kvůli sankcím spojeným s válkou na Ukrajině. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v plzeňské příloze.

Insolvenčním správcem byl stanoven Jaroslav Brož, přezkumné jednání stanovil soud na konec června, vyplývá z insolvenčního rejstříku. Podle insolvenčního návrhu dlužila Pilsen Toll ke dni jeho podání téměř 1,9 miliardy korun vůči devíti věřitelům. V insolvenčním návrhu stojí, že letos 25. února byly účty dlužníka u Komerční banky bez předchozího upozornění zablokované. Dlužník se tak ocitl v situaci, kdy není schopen hradit své závazky. O úpadku bude rozhodovat soud.

Podle MfD se jedná o poslední střípek v příběhu zaniklých plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel. Protože Pilsen Toll byl pouze statutárním zástupcem Pilsen Steelu a firmy Pilsen Estates, které skončily v konkurzu, bylo jen otázkou času, kdy a jak Pilsen Toll ukončí svoji činnost také, píše deník. V insolvenčním návrhu je to, že PT nemá kromě dvou jednatelů - Vitalije Vinického s bydlištěm v Moskvě a Denise Kotlyara s bydlištěm v Plzni-Radobyčicích žádné zaměstnance. V návrhu je i upozornění, že jeden z jednatelů trvale bydlí v Rusku a není schopen přicestovat, proto insolvenční návrh podává jen jeden z jednatelů.

Věřitelé, kteří dosud své pohledávky nepřihlásili, mají nyní dvouměsíční lhůtu na jejich přihlášení. „Soud nařizuje přezkumné jednání k přezkoumání přihlášených pohledávek na den 29. června 2022 v 09:00 do jednací síně č. dv. 62 (přízemí) v budově Krajského soudu v Plzni, Veleslavínova 40, Plzeň," píše se v usnesení. Bezprostředně po skončení přezkumného jednání se na stejném místě bude konat schůze věřitelů.

Brož byl také insolvenčním správcem plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které zkrachovaly před zhruba dvěma lety. Postupně je opustilo na 1000 zaměstnanců. Po firmě, kde se vyráběly i velké třistatunové odlitky, zůstaly třeba Francisovy turbíny pro Dlouhé stráně - největší přečerpávací elektrárnu v Evropě, Kaplanovy turbíny pro hydroelektrárnu v Gabčíkovu, hřídele a náboje pro větrné elektrárny, nádoby pro uložení jaderného odpadu jaderné elektrárny Dukovany, píše MfD.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Pilsen Steel

Štítky Pilsen Toll, insolvence, sankce, Rusko, Pilsen Steel, železárny, plzeňský podnik, Mladá fronta DNES, Komerční banka, Moskva, ruská invaze na Ukrajinu, VEBA, textilní závody a.s., Jaroslav Brož, Krajský soud v Plzni, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilsen Toll na sebe podala návrh na insolvenci, dopadly na ni sankce proti Rusku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.