Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na západní Šumavě panují před víkendem dobré podmínky pro lyžaře, chystá se i tradiční Jízda přes louži

Těsně před víkendem panují v západočeské části Šumavy dobré podmínky pro lyžaře. V provozu je většina vleků a kvalitní jsou také běžecké stopy, hlavně v okolí Železné Rudy a Modravy. V Železné Rudě jsou otevřené areály Špičák, Nad Nádražím - Belveder, Samoty, Weissova louka, Alpalouka, Goldhof a Debrník. V provozu je i lanovka na Pancíř. Lyžuje se také v Kašperských Horách. V sobotu se na Špičáku uskuteční tradiční Jízda přes louži.

Na sjezdovkách největšího areálu v kraji, Ski&Bike Špičák, leží v průměru 40 centimetrů upraveného sněhu a lyžuje se na všech tratích. „Počasí velmi pomáhá, sjezdovky zatím drží a je to znát i na návštěvnosti. Od pondělí 7. března u nás každý den zatím lyžovalo přes 1000 lyžařů, což je na tuto pokročilou dobu zimní sezony neobvykle vysoká návštěvnost,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Díky nočním a ranním mrazům z posledních dní je zejména v dopoledních hodinách výborné lyžování, které ještě více podtrhne slunečné počasí a modrá obloha. Sjezdovky jsou po ránu utažené a tvrdé, postupem času i kvůli své orientaci na slunečný jihovýchod ale sníh firnovatí a měkne. Většina lyžařů je podle šéfa areálu na svazích od 09:30 do 12:00, kdy se pár minut čeká na čtyřsedačkovou lanovku, pak počty klesají. Návštěvnost je i díky turnusům jarních prázdnin velmi dobrá. Tento týden má prázdniny například část Prahy. Večerní lyžování je každý pátek, sobotu a středu vždy od 18:30 na osvětlené Spodní Šanci.

Šumavské obce protahují ve svém okolí stopy pro běžkaře. „Na Železnorudsku se naposledy 8. března upravovaly polomský a grádelský okruh a Pošťák. Teď už budou z 90 procent upravovat jenom jižní část. Severní část kolem Můstku už se upravovat kvůli financím nebude, i když jsou tam stopy pěkné,“ řekla Iva Juhová ze železnorudského infocentra. Podle ní vydrží stopy i v příštím týdnu, protože v noci hlásí meteorologové i pro příští dny teploty až minus deset stupňů. Něco je zledovatělé a na slunci jsou místa rozbředlá, ale sjízdné je zatím všechno, dodala.

Na Modravě, kde výrazněji mrzne, leží kolem 40 centimetrů sněhu. Stopy se tam naposledy upravily 7. března. Nejlepší jsou trasy na Ptačí a Černohorskou nádrž, Pramen Vltavy, Modravský most, Březník a Filipovu Huť.

Louže se vrací po třech letech a pošestnácté

Po třech letech a poprvé od března 2019, kdy se špatné počasí zkombinovalo s covidem se na šumavském Špičáku pojede v sobotu 12.března 2022 populární Jízda přes louži. Šestnáctý ročník divácké atrakce odstartuje v 15.30 hodin poblíž kiosku U Sekyrek (na dojezdu sjezdovky číslo 2 U Zalomeného). Jako vždy se i tentokrát pojedou tři kategorie – lyže, snowboard a speciály. Startovné stejně jako divácké vstupné se neplatí. Diváci si tento blížící se konec sezony na Špičáku vždy užívají, na akci jich přijde pravidelně více než 1000.

„Louže, jinak zhruba 20 metrů dlouhý a 1,3 metru hluboký „bazén“, na Špičáku vyhloubí bagr ve sněhu, jeho dno a boky se pokryjí nepropustnou plachtou a pak se napustí vodou z blízkého horského potoka. Závod má jedno léta neměnné pravidlo, kdo se při přejezdu louže nevykoupe a přejede celý bazén, vítězí. Po každém kole se zkracuje délka nájezdu a kdo jako poslední ve své kategorii spočine na lyžích, snowboardu nebo speciálu na druhém břehu (nebo dojede louží nejdál), je vždy „králem“ nejen louže, ale i špičácké zimní sezony, která tímto vrcholí," informoval mluvčí areálu Karel Samec

Ohodnoť článek

Foto

Štítky lyže, hory, sníh, vítr, lyžařské areály, jízda přes louži, Šumava, lyžař, Špičák, Železná Ruda, Modrava, sjezdovka, Belveder, Kašperské Hory, Plesná, Nad nádražím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na západní Šumavě panují před víkendem dobré podmínky pro lyžaře, chystá se i tradiční Jízda přes louži  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.