Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Kvůli koronaviru měli hasiči loni více práce, narost také počet výjezdů k úniku chemikálií

Velmi náročný rok mají za sebou krajští hasiči, kteří vyjížděli k více než 11 tisícům případů. Zaměstnávaly je nejen požáry a autonehody, ale ve větší míře museli řešit například úniky nebezpečných látek. Do jejich činnosti významně promluvil také koronavirus. Hasiči asistovali mobilním odběrovým týmům, dezinfikovali nemocnice a pomáhali s trasováním. V neposlední řadě strávili profesionální i dobrovolní hasiči devět dní na Moravě, kterou zasáhlo ničivé tornádo.

Hasiči loni likvidovali 1 017 požárů. U tří z nich přesáhla škoda 10 milionů korun. V přímé souvislosti s požáry zemřely čtyři osoby a 50 jich bylo zraněno. Z hasičů smrtelné zranění neutrpěl nikdo, 13 hasičů však bylo zraněno. Nejčastějšími příčinami vzniku požárů v roce 2021 byly nedbalost (311 případů), technické závady (217 případů) a požáry od spalinových cest (130 případů). V 54 případech byly požáry zapáleny úmyslně.

Oproti roku 2020 evidují hasiči nárůst o 1200 zásahů. Mezi mediálně nesledovanější události loňského roku patřil únik jedovaté látky na bázi síry v Plzni-Skvrňanech z areálu firmy, která se specializuje na čištění průmyslových kalů. Do nemocnice záchranáři transportovali čtyři muže, tři z nich nepřežili.

„V roce 2021 jsme měli 11 007 událostí včetně 580 planých poplachů. Zemřelo 222 osob a zraněno bylo 1849 civilních osob a 39 hasičů. Během zásahů u mimořádných událostí bylo 2270 osob evakuováno z ohroženého prostoru a 2111 osob bylo zachráněno. Krajské operační a informační středisko odbavilo 120 533 tísňových hovorů," shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Hasiči vyjížděli během roku 2021 celkem 641 krát k různým typům úniku nebezpečných chemických látek. Při těchto zásazích bylo zraněno 16 osob a čtyři osoby zemřely.

Mezi další velké zásahy patřila nehoda ze 4. srpna, kdy se u Milavče na Domažlicku čelně srazil Západní expres z Mnichova s regionálním osobním vlakem RegioShark.  Při nehodě zemřeli oba strojvedoucí a jedna žena z regionálního vlaku, desítky lidí utrpěly zranění. Podle prvních zjištění nehodu zřejmě způsobil mezinárodní expres, který vjel na úsek bez povolení. 

Srážka dvou osobních vlaků u obce Milavče na Domažlicku ochromila dnes ráno provoz na železniční trati mezi stanicemi Domažlice a Blížejov. Při nehodě zemřeli oba strojvůdci, třetí obětí je žena, cestující z vlaku. Osm osob utrpělo těžká zranění,...

Další rok s covidem

Do činnosti hasičů se i v loňském roce promítala koronavirová nákaza. Hasiči proto museli v rámci výjezdů řešit i zvýšené nároky na dodržování bezpečnostních postupů, a to zejména  v případech, kdy pomáhali záchranářům s transportem pacientů s pozitivním testem na covid.

Celou republikou loni otřásla ničivá bouře na jižní Moravě, kterou zasáhlo tornádo. Plzeňští hasiči strávili v Moravské Nové Vsi celkem devět dní. Na odstraňování živelné pohromy  pracovalo 54 profesionálních hasičů, 62 členů jednotek dobrovolných hasičů a 29 kusů mobilní požární techniky.

„Samotný výkon služby na stanicích byl v době nouzového stavu upraven tak, aby se co nejvíce eliminovala možnost nákazy mezi hasiči ve směnách. Možnosti nechat se očkovat využilo od jara do konce roku téměř 80 procent příslušníků a občanských zaměstnanců HZS Plzeňského kraje,“ informoval Poncar. I díky těmto opatření nedošlo po celý rok k omezení výkonu služby hasičů. Čeho se ale omezení dotkla byly počty cvičení, ze sedmi naplánovaných se uskutečnily pouze tři.

„Naše mobilní odběrové týmy testovaly na základě požadavků Krajského úřadu a Krajské hygienické stanice na odběrových místech ve Stodu, Domažlicích a Tachově. Působili jsme též na hraničním přechodu Rozvadov, dezinfikovali objekty nemocnic,“ ohlíží se mluvčí za uplynulým rokem. Část příslušníků pomáhalo s trasováním pozitivně testovaných občanů.

„V neposlední řadě naši příslušníci v prosinci pomáhali spolu s příslušníky PČR v Domu pro seniory a tělesně postižené v Těních, kde odsloužili jako sanitáři celkem 468 pracovních hodin v dvanáctihodinovém režimu,“ říká Poncar.

V řadách krajských hasičů pracovalo loni 718 lidí. Během roku nastoupilo 13 nových zaměstnanců. Všichni byli zařazeni do výjezdových jednotek v Železné Rudě, v Radnicích a v Plzni - Košutce. Pro stanice Domažlice, Nýřany a Přeštice hasiči loni pořídili nové cisternové stříkačky za 24,12 milionu korun. Stanice v Přešticích dostala technický automobil za 4,89 milionu a nové velitelské vozidlo za 584 tisíc korun dostala stanice v Rokycanech. Hasiči pořídili také týlový kontejner za 3,826 milionu korun a další techniku a výstroj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS PK

Štítky hasiči, Plzeňský kraj, požár, únik chemikálií, srážka vlaků, covid, koronavirus, 2021, COVID-19, nemocnice, Morava, Domažlice, Přeštice, Krajská hygienická stanice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru měli hasiči loni více práce, narost také počet výjezdů k úniku chemikálií  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.