Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dva osobní vlaky se srazily ráno na Domažlicku, tři lidé zemřeli, na místě byly desítky zraněných

, aktualizováno 4. srpna 2021, 15:29

Srážka dvou osobních vlaků u obce Milavče na Domažlicku ochromila dnes ráno provoz na železniční trati mezi stanicemi Domažlice a Blížejov. Při nehodě zemřeli oba strojvůdci, třetí obětí je žena, cestující z vlaku. Osm osob utrpělo těžká zranění, šest lidí bylo poraněno středně těžce. Dalších 50 vyvázlo s lehčím zraněním. Na místě zasahovaly všechny složky IZS včetně tří záchranářských vrtulníků. Srazil se Západní expres s jednotkou RegioShark. Škody přesáhnou 100 milionů korun. Trať zůstane po ranní srážce vlaků uzavřená zřejmě až do pátku 18:00 hodin.

Prví volání přišlo na tísňovou linku v 8:08 hodin. První výjezdové skupiny záchranářů na místo dorazily v 8:18 hodin. „Poplach byl vyhlášen jedenácti jednotkám hasičů. Místo zásahu máme rozdělené na dva kusy,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. K místu nehody směřovalo velké množství záchranářů z celého okolí, včetně záchranářských vrtulníků i z dalších regionů. Za záchrannou službu zasahovaly čtyři vrtulníky, pražský, z Plzně-Líní a jihočeský, uvedla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová. Situaci ze vzduchu monitoroval také vrtulník Letecké služby Policejního prezidia. 

„Máme tam pět vozů pro likvidaci hromadného postižení osob, jsou tam materiály, léky a další pomůcky," řekla Svobodová. Dále u nehody zasahuje pět vozů rychlé záchranné pomoci, dva lékaři z oblasti, lékaři z vrtulníku. Pomáhají Jihočeši se dvěma záchrannými vozy a pět sanitek s posádkami vyslali také němečtí záchranáři.

Dva těžce zraněné transportovali záchranáři do pražských nemocnic Motol a ve Střešovicích. Další dva zraněné ve velmi vážném stavu si převzali do své péče na emergency v plzeňské fakultní nemocnici. „Pozemní cestou jsme transportovali čtyři pacienty, tři se středně těžkým zraněním na akutní příjem do fakultní nemocnice v Plzni a jedno se středně těžkým zraněním do Domažlické nemocnice,“ řekla mluvčí záchranné služby. Deset německy hovořících zraněných převzali do své péče němečtí záchranáři a transportovali je do nemocnic v SRN. Celkem nehoda zasáhla 67 osob, z nichž 36 záchranáři převezli do nemocnic. 

V souvislosti s nehodou apeluje Transfuzní oddělení FN Plzeň na dárce, aby se ještě dnes dostavili darovat krev. Potřeba jsou všechny krevní skupiny. „Přijďte, pokud můžete. Jsme tady do 17:00. Velmi děkujeme!" 

Do epicentra nehody odjeli i členové posttraumatického týmu. Obec Milavče poskytla zázemí v kulturním domě pro lehce zraněné a nezraněné. „V tuto chvíli by měli být všichni cestující ze souprav již venku," řekl mluvčí hasičů.

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje zřídil informační linku pro občany postižené touto mimořádnou událostí na telefonním čísle 950 330 330. „Zdůrazňuji ale, že linka je určena pouze pro osoby, kterých se událost přímo dotýká," konstatoval mluvčí hasičů. 

Ve 14.17 hodin se podařilo hasičům vyprostit ze zdemolované lokomotivy poslední zemřelou osobu, jednalo se o strojvůdce. „Byl to náročný proces vzhledem ke konstrukci lokomotivy a míře jejího poškození. Dále na místě i v nemocničních zařízeních, kam byli transportováni zranění, působí naší interventi," dodal mluvčí hasičů. 

Kriminalisté začali v odpoledních hodinách ohledávat místo železiční nehody. „S největší pravděpodobností zahájí úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti," řekla mluvčí policie Dagmar Brožová

Provoz mezi stanicemi Domažlice a Blížejov je v současné době přerušený. V úseku Domažlice-Staňkov zavedly České dráhy náhradní autobusovou dopravu. Podrobnosti o změnách provozu můžete sledovat ZDE.

FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků na Domažlicku

Středa, 4. srpna 2021, 15:40

FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků na Domažlicku
FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků na Domažlicku

Nehodu vyšetřuje Drážní inspekce, škody půjdou do desítek milionů. Havárie se stala na jednokolejném úseku, před kterým se vlaky měly minout. Provoz na jednokolejné mezinárodní trati Praha - Pzeň - Furth im Wald - Mnichov bude podle webu ČD přerušen nejméně do 18:30. Mezi stanicemi Domažlice a Staňkov jezdí náhradní autobusová doprava.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala škody přesáhnou 100 milionů korun. Na místě pracuje pět inspektorů, včetně generálního inspektora. „Expres z Mnichova měl ve výhybně Radonice zastavit, což se nestalo. Důvody jsou předmětem šetření," uvedl Drápal.

„Už začaly odklízecí práce, protože vyšetřování skončilo. Pomáhají hasiči," uvedla v 16:50 mluvčí Správy železnic (SŽ) Radka Pistoriusová. Na místo nehody se už byli podívat zástupci firmy, která bude velkým pozemním jeřábem zvedat lokomotivu z náspu. Podle mluvčí by to jeřáb na nehodovém vlaku nezvládl. Zatím není jasné, kdy technika dorazí.

České dráhy (ČD), jejichž dva zaměstnanci zemřeli a tři byli zraněni, spolupracují s vyšetřovateli a vedou vlastní šetření. „Poskytneme pozůstalým a zraněným veškerou pomoc a odškodnění. Už jsme přijali potřebná rozhodnutí," řekl generální ředitel Ivan Bednárik. Odškodnění i náhradu hmotných škod jsou připraveny vyplatit co nejrychleji.

Jde o největší železniční nehodu od minulého léta, kdy si desítky zraněných vyžádala čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku. Tam 7. července zahynuli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno. Jednu oběť a 35 zraněných měla nehoda z loňského 14. července na kraji Českého Brodu, kde osobní vlak narazil do stojícího nákladního expresu. Srážka osobního vlaku, který jel loni 9. září z Klatov do Domažlic, s diagnostickou soupravou tvořenou lokomotivou a měřicím vozem, si vyžádala 19 zraněných.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSPK / Policie ČR

Štítky nehoda, srážka vlaků, zranění, složky IZS, nehoda na železnici, osobní vlak, havárie, okres Domažlice, úraz, Domažlice, Milavče, Blížejov, České dráhy, Motorová jednotka 844, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva osobní vlaky se srazily ráno na Domažlicku, tři lidé zemřeli, na místě byly desítky zraněných  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.