Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na velké investiční akce vyčlenila letos Plzeň 2,76 miliardy korun, řada z nich už jde do finále

Jednou z největších investičních akcí Plzně pro letošní rok je dostavba vědeckotechnického parku na Světovaru. Do závěrečné fáze směřuje také vozovna tramvají na Slovanech. V oblasti sportu město dostaví víceúčelovou halu Krašovská za 149 milionů nebo vybuduje zázemí tréninkového centra mládeže v areálu stadionu ve Štruncových sadech a Luční ulici za 100 milionů. Plzeň letos hospodaří s rozpočtem cca 6,46 miliardy korun. Výdaje dosahují 8,51 miliardy korun. Značná část těchto financí jde právě na zmíněné velké investiční akce.

„Plzeň letos vyčlenila na investice 2,76 miliardy korun. Kromě vozovny a projektu Světovar jdou značné investice do oblasti bytové, kdy dokončíme revitalizaci lokality Zátiší. Začneme doplňovat vodu do Velkého boleveckého rybníka a rozšíříme sportovní infrastrukturu. Dokončíme halu Krašovská, areál SK Neslyšících, vybudujeme beach volejbal na Prokopávce nebo zázemí ve Štruncových sadech,“ říká primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).  

Pro koterovské občany dokončí město zásadní stavbu vodovodu a kanalizace, v Doubravce zahájí rekonstrukci Červenohrádecké ulice. „Nezapomínáme ani na motoristy, postavíme okružní křižovatku Tyršův most – Radobyčice. Během letoška zrevitalizujeme také prostor konečné tramvaje číslo 4 u Borského parku nebo park za OC Plzeň Plaza,“ vyjmenoval zásadní investiční akce primátor Šindelář.

Jen na dostavbu technologického centra TechTower je určeno 329,10 milionu korun. Stavba by měla být dokončena v říjnu. Technologický park město buduje na místě bývalého pivovaru na Světovaru. Předmětem přestavby jsou dva objekty – Ležácké sklepy s dvaatřicetimetrovou vodárenskou věží a bývalá správní vila. Cílem je udržet zajímavé a inovativní technické, technologické a byznysové projekty i startupy ve městě. Do TechToweru bude moci zajít také veřejnost třeba na kávu nebo přednášku. Město navíc získalo dotaci 14 milionů korun na pořízení vybavení pro vědeckotechnický park.

Rekordní investiční akcí v historii Plzeňských městských dopravních podniků je Vozovna Slovany, dokončena by měla být na konci listopadu. PMDP získaly na rekonstrukci dotace ve výši 720 milionů korun, celková hodnota akce je ve výši 1,7 miliardy korun. Kromě nesrovnatelně vyšší kvality technického vybavení poskytne vozovna nové zázemí pro zaměstnance a bude mít kompletně zelené střechy. Vznikne tak unikátní projekt čítající 13 500 metrů čtverečních zelených střech.

Bude lepší tramvajová trať i osvětlení náměstí Republiky

Na jaře 2020 zahájila Plzeň stavbu kanalizace a vodovodu ve své městské části Koterov. Akce za 254 milionů korun včetně DPH by měla být dokončena v červenci. Na letošní rok je pro investici vyčleněno 133,2 milionu korun. Do konce září bude dokončena revitalizace území Línská – Kreuzmannova v lokalitě Zátiší. V rámci druhé etapy bylo zdemolováno 14 domů a vystavěno deset nových, ty poskytnou celkem 102 bytů ve velikostech 1+kk až 4+kk. Bytové domy č. 8 až 17 převezme město od zhotovitele do konce září. Letošní investice do Zátiší je ve výši 205,2 milionu korun.

Rekonstrukcí prochází tramvajová trať v Plaské ulici od Studentské po Tachovskou. Vyměnila se celá konstrukce tratě. Poprvé v Plzni byly použity bezžlábkové kolejnice, které se používají na železnici, jsou levnější a mají tišší provoz, dřevěné pražce byly nahrazeny betonovými. První etapa náročné rekonstrukce proběhla loni, letos na jaře je v plánu během pětidenní výluky finální zpevnění štěrkového lože. Kolejnice budou obloženy dílci z recyklované pryže, které společně se zeleným zákrytem pomohou k omezení hluku a přenosu vibrací z provozu tramvajové tratě. Stavba za 64 milionů korun je jednou z největších oprav v Plzni.

Rekonstrukce se dočká i dožívající slavnostní osvětlení náměstí Republiky, které zahrnuje také nasvícení katedrály sv. Bartoloměje. Část, která osvětluje katedrálu, bude mít po 17 letech nepřetržitého provozu výbojkových osvětlovacích těles moderní LED světlomety. Ty budou až o 25 procent úspornější z hlediska spotřeby elektrické energie. Dále zcela odpadnou náklady na výměnu původních výbojkových zdrojů.

Plzeň začne letos začne také s realizací Centra služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici. Celkové náklady jsou odhadnuty na 120 milionů korun, dotace od ministerstva pro místní rozvoj činí 77,892 milionu korun. Investiční akce zahrnuje novostavbu azylového domu a rozšíření Domu sv. Františka.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky TechTower, pivovar Světovar, rekonstrukce, největší investice, investice města Plzně, vozovna tramvají, tramvajová trať, Plzeň, investice, projekt, Plzeň 2-Slovany, Pavel Šindelář, ODS, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Velký Bolevecký rybní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na velké investiční akce vyčlenila letos Plzeň 2,76 miliardy korun, řada z nich už jde do finále  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.