Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rok 2021 v plzeňské zoo: Oslavy 95. výročí, narození levhartů i odchod oblíbeného šimpanze

Letošní rok se točil zejména kolem 95. výročí od založení zoologické zahrady, která toho během necelého století zažilo opravdu mnoho a významně se do kroniky zapíše i uplynulý rok. Letos se chovatelé radovali ze dvou mláďat kriticky ohroženého levharta čínského. Do Hradce Králové za svým harémem naopak odcestoval žirafí samec Bořek. Všechny události ale nebyly jen radostné. Plzeň bohužel přišla o legendárního šimpanze Baska, který uhynul z důvodu selhání srdce.

Plzeňská zoo slaví 95. narozeniny, jde se o druhou nejstarší zahradu v ČR

Plzeňská zoologická zahrada dnes slaví 95 let od svého založení. Vše začalo na schůzi spolku přátel přírody, akvaristů a teraristů Iris, kde se zrodil nápad na položení základů budoucí zoo. Během téměř století toho zahrada zažila mnoho. V roce...

„Co se týče zvířat, tak se to letos neslo v duchu odchovu čínských levhartů, který se podařil po dlouhé přestávce. Objevují se v ulicích Plzně na plakátech i na našich novoročenkách. To byla opravdu velká radost,“ říká mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Dvě koťata velmi vzácné kočkovité šelmy přišla na svět 9. června. Samička dostala jméno Chen, sameček se jmenuje Chang. „Trochu stranou zůstala první zebra bezhřívá. V Plzni se zebry rodily trochu jako na běžícím pásu, ale zebra bezhřívá byla první. Narodila se také rysata, lvíčata oslavila rok a naší šimpanzici budou v lednu dva roky,“ vyjmenovává Vobruba.

Zebra bezhřívá, foto: Kateřina Misíková

Po jedenácti letech se chovatelé museli rozloučit s žirafím samcem Bořkem. Spolu s Jirkou a Lexem tvořil klučicí partu plzeňských žiraf, které jsou u návštěvníků velmi oblíbené. Nutno ale podotknout, že Bořek v novém domově rozhodně nestrádá.

„Bořek odjel do Safari Parku ve Dvoře Králové počátkem letních prázdnin. Celé ty roky tu bylo naše stádo jako takzvaní “rezervisti“. Stádo ve Dvoře Králové nemělo chovného samce a Bořka si víceméně vyžádali, což jsme rádi a Bořek je určitě taky rád, protože dostal stádo 11 samic,“ vysvětluje mluvčí.

Jakou má s Plzní spojitost Jára Cimrman? Například v zoo můžete od letošního září obdivovat myšici Cimrmanovu, jež přijel pokřtít Zdeněk Světák. Pozor! Nejde o žádnou recesi, ale o nedávno objevený druh hlodavce.

„Po Cimrmanovi už bylo pojmenováno ledacos. Několik škol nese jeho jméno, ulice, a dokonce i planetka. Už v nás ale pomalu hlodalo, že už to končí a najednou přijde Plzeň s hlodavcem,“ řekl Zdeněk Svěrák při návštěvě plzeňské zoo.  

Zoo představila myšici Cimrmanovu, jejím patronem není nikdo jiný než Zdeněk Svěrák

Jméno největšího českého dramatika, hudebníka, vynálezce i nadčasového kriminalisty zná dnes už každý. Poprvé zaznělo jméno Járy Cimrmana před 55 lety během vysílání z nealkoholické vinárny U pavouka. Ryze fiktivní génius se málem stal i vítězem...

Zahrada letos zažila i smutné okamžiky. „Bohužel došlo i ke smutnému odchodu. Uhynul samec šimpanze učenlivého Bask. Byl to náš třetí historický samec,“ uvedl Vobruba. Jeho místo nově zastoupil samec Siri z polského zoo v Krakově.

„V této chvíli stále ještě dochází ke spojování celé tlupy, což není úplně jednoduché. Máme čtyři dospělé samice a každá má jinou povahu. Navíc je tu ještě mladá samice Caila. Prosíme proto návštěvníky, aby nám drželi palce a zároveň pochopili, že v této chvíli neuvidí šest šimpanzů pohromadě, ale vždycky jenom část,“ upozorňuje Vobruba.

Návštěvnost byla rekordní

Zahrada se letos opět musela potýkat s omezeními kvůli pandemii koronaviru. Během léta, kdy se situace obrátila k lepšímu, si tam návštěvníci opět našli cestu.

„Když se podíváme na statistiky, tak letošní červenec byl nejnavštěvovanějším červencem v celé naší historii. Přišlo k nám 105 500 návštěvníků. Po srpnu 2010, což bylo v době příjezdu žiraf a nosorožců, se jedná o druhý nejnavštěvovanější měsíc všech dob,“ vyzdvihuje Vobruba.

Zoo nadělila návštěvníkům vánoční dárek v podobě vzácných takinů čínských

Popsat nového obyvatele plzeňské zoo není zrovna jednoduché. Stavbu těla má podobnou jako bizon, ocas má jako medvěd a na hlavě, která připomíná losa, jsou rohy podobné těm, jenž zdobí pakoně. Vzácný čínský sudokopytník je větší příbuzný...

Posledním letošním přírůstkem jsou roztodivní takini čínští. Do budoucna má zahrada velké plány s výběhem pro lvy, kde už začala rekonstrukce.

„Změní se úplně všechno. Lvům se zvětší výběh - máme chovnou skupinu a jeden čas tady bylo až devět lvů. Zmenšíme vodní příkopy, 90 procent výkopu zasypeme. Zbytek vodního příkopu, který zůstane na jižní straně, bude devět metrů široký. To je stoprocentně nepřekonatelné pro lvy," popsal úpravy ředitel zoo Jiří Trávníček

Vše doplní severoafrická flora i další druhy drobných zvířat. Návštěvníci se dočkají také více vyhlídek i informačních tabulí, kde se dozví více o severní Africe a o kultuře v berberském stylu.

Do zoo i na Silvestra

Své brány otevře zoologická zahrada i na Silvestra. Bohatý program je určený zejména pro rodiny s dětmi a nabízí vánoční naučnou stezku. Chybět nebude ani oblíbené chytání zlaté rybky.

V zahradě také symbolicky přivítají posledního návštěvníka roku 2021. Slavnostní chvíli doprovodí divadelní scénka předání vlády starého roku novému. Představí se v ní opět mladí herci z plzeňského souboru Sebranka pod vedením plzeňského divadelníka Zdislava Prince. Až do Třech králů je po setmění zoologická a botanická zahrada slavnostně osvětlená a statek Lüftnerka zdobí vyřezávaný betlém. Více informací najdete ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, ohlédnutí, 2021, odchovy, přehled, levhart, žirafa, šimpanz, rekapitulace, Plzeň, Martin Vobruba, Jára Cimrman, zahrada, Hradec Králové, zoologická zahrada, zebra, Jiří Trávníček, silvestr, pandemie covidu-19, Zdeněk Svěrák, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Rok 2021 v plzeňské zoo: Oslavy 95. výročí, narození levhartů i odchod oblíbeného šimpanze  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.