Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Škodovácká společnost bodovala se svojí technologií na světové výstavě o jaderné energetice

Jako velmi úspěšnou hodnotí zástupci plzeňské společnosti Škoda JS svoji účast na světové výstavě World Nuclear Exhibition (WNE), které se v Paříži zúčastnilo přes 600 firem z více než 80 zemí. Výstava potvrdila, že obor je ve světě i v Evropě na vzestupu. ŠKODA JS vedla na výstavě desítky jednání se stávajícími i potenciálními partnery z řady zemí.

„Bez jaderné energetiky nemůže lidstvo dosáhnout cílů, které si státy stanovily v ochraně životního prostředí a snižování emisní zátěže. Podle World Nuclear Association je nyní ve 30 zemích v provozu 441 jaderných bloků, ve výstavbě je jich 56 v 18 zemích, plánuje se výstavba 101 reaktorů. V Evropě se v jaderných elektrárnách vyrábí třetina elektrické energie. Obor má tedy velmi zajímavou perspektivu a přináší řadu příležitostí i pro přední firmu v oboru, jakou je ŠKODA JS,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Stolár.  

Velmi zajímavá byla podle Stolára jednání o pokračování spolupráce s francouzskou společností EDF. „ŠKODA JS pro ni již vyrobila dva komplety vnitřních částí reaktorů, které byly dodány na projekty v Číně a ve Finsku. V současné době se v Plzni vyrábějí další dva komplety určené pro britskou jadernou elektrárnu Hinkley Point. ŠKODA JS vidí spolu s partnerem dobrou perspektivu zapojení do francouzského jaderného programu nejen v Evropě. V tomto duchu vyznívá také Memorandum o porozumění (Memorandum of Understanding), které česká a francouzská společnost v průběhu výstavy podepsaly,“ zdůraznil Jan Stolár.

V rámci WNE podepsali představitelé ŠKODA JS další dohody s partnery z různých zemí, mimo jiné i o spolupráci v závěrečné fázi života jaderné elektrárny, tedy jejího vyřazování z provozu. Právě decommissioning je dalším oborem, v němž může ŠKODA JS nabídnout své zkušenosti, know how i kvalifikaci svých pracovníků.

ŠKODA JS je jednou z předních evropských inženýringových a výrobních společností se zkušenostmi z výstavby a servisu jaderných elektráren. Společnost Škoda byla založena roku 1859, historie dnešní ŠKODA JS začíná v roce 1956. Za dobu své existence firma dodávala inženýring, zařízení a servis pro jaderné elektrárny, výzkumné reaktory a sklady vyhořelého jaderného paliva ve střední a východní Evropě, Skandinávii, Francii, Německu, USA, Rakousku, Finsku, Belgii, ČLR a v dalších zemích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Škoda JS

Štítky Škoda JS, jaderná energetika, Světová výstava, technologie, reaktory, Evropa, jaderná elektrárna, Paříž, stavba, Finsko, Čína, Électricité de France, USA

Škodovácká společnost bodovala se svojí technologií na světové výstavě o jaderné energetice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.