Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pořadatelé Adventních trhů v Plzni protestují proti novým opatřením, naštvaní jsou i majitelé barů a hospod

, aktualizováno 26. listopadu 2021, 18:18

Zrušení vánočních trhů, které od pátečního podvečera nařídila kvůli zhoršování epidemie koronaviru vláda, považují pořadatelé plzeňských trhů za nesmyslné a pro mnohé lidi likvidační. V Plzni začaly trhy 23. listopadu a trvat měly do 23. prosince. Na náměstí pod katedrálou je zhruba stovka stánků. Už ve čtvrtek odpoledne ještě před rozhodnutím vlády o vyhlášení nouzového stavu byl zrušen veškerý kulturní program na pódiu, který trhy doplňuje. Město už dříve také zrušilo slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Kvůli zákazu pořádání trhů se jejich pořadatelé z několika měst spojili a věc řeší s právníky. Fakt, že restaurace a bary mají podle vládního nařízení zavřeno od 22.00 hodin také pořádně vytočil i jejich majitele a provozovatele.

V 18:00 hodin vánoční trhy na náměstí Republiky oficiálně skončily. Nespokojení lidé na protest prot vládnímu nařízení se zrušením trhů symbolicky zápálili na potemnělém náměstí svíčky a provolávali heslo HANBA!!! 

"Zítra se trhy neotevřou. Stánky se ale v žádném případě demontovat nebudou a budeme vyčkávat, jestli se nám nepodaří stanovisko zvrátit. V tuto chvíli bereme jakékoliv podmínky. I kdyby nás ohradili, i bez konzumace na místě, abychom aspoň část peněz vydělali," řekl hlavní pořadatel Jaroslav Strohschneider. V provozu podle něj zůstane jen ruské kolo.

"Komunikujeme s dalšími pořadateli trhů a budeme dávat hromadné žaloby, protože to je cílená likvidace mikropodnikatelů, kteří už se z toho nevzpamatují," řekl Strohschneider. Některá města chtějí v sobotu na protest otevřít. "My ne, protože stále doufáme, že to přes víkend přehodnotí, a jsme připraveni otevřít z hodiny na hodinu. Teď jsme očekávali velmi silný první adventní víkend," uvedl.

Magistrát a policie se podle informací noviářů obává nepokojů, a proto budou zesílené hlídky strážníků a policie. Dnes odpoledne bylo stejně jako ve čtvrtek plné náměstí. "Úderem šesté hodiny opravdu všichni zavřeme. Vypnu veškerá světla a výzdobu, i když tady bude určitě x tisíc lidí," uvedl Strohschneider. Trhovci, jichž je 70 procent mimoplzeňských z celé ČR, ve městě zůstávají a budou čekat.

"Proč nám to neřekli 14 dnů dopředu? Tohle je likvidační. Tady jsou prodejci, kteří říkají, že se půjdou zítra oběsit, protože neví, jestli ho nevyhodí v lednu na ulici, když nemá na nájem. Prodáváme venku, drtivá většina prodejců je očkovaná, jsou v rouškách, dodržují vládní hygienická nařízení. A proč se nechávají běžet obchodní centra? V Olympii v Plzni bude o víkendu 30 tisíc lidí. Ať lidem klidně nařídí roušky, budeme to hlídat, ale ať se ty české tradiční Vánoce aspoň nějak zachovají," uvedl Strohschneider.

Podle něj není možné ze dne na den zrušit akci, kterou pořadatelé i prodejci připravovali dlouho předem, „Kdo nám všechny škody bude kompenzovat? Jsou tady tuny jídla připravené na konzumaci. To se všechno zkazí," poznamenal. Dodal, že po vládním oznámení o vyhlášení nouzového stavu a zrušení vánočních trhů za ním přišlo snad 20 prodejců, kteří jsou zoufalí, protože za poslední peníze nakoupili potraviny na prodej ve stáncích občerstvení během trhů.

„Já tomu nerozumím. Zase to dopadne stejně - na náměstí na vzduchu se trhy zakážou a tisíce lidí se budou dál mačkat v obchoďácích. Asi chtějí zlikvidovat drobné české podnikání," reagoval další spolupořadatel plzeňských trhů Emil Procházka. Loni kvůli pandemii začaly vánoční trhy s téměř dvoutýdenním zpožděním, letos pandemie nedovolila v Plzni uspořádat například velikonoční trhy. Adventní trhy, které v Plzni trvají měsíc a jsou jedny z nevětších v Česku, jsou ale pro pořadatele a řadu prodejců v celoročním podnikání klíčové.

Zrušení vánočních trhů, hospody a bary jen do deseti večer. Opatření opět zpřísňují

Vláda kvůli zhoršující se koronavirové situaci v Česku vyhlásila další opatření. Kabinet dnes kvůli negativnímu vývoji epidemie rozhodl o zrušení vánočních trhů, uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou hodinou...

Rozhodnutí vlády zklamalo i majitele restaurací a hudebních klubů v Plzni. Chtěli nechat otevřeno alespoň do 23:00, aby měli aspoň nějaké tržby a možnost pořádat večírky. Týdny před koncem roku jsou pro ně v tržbách nejsilnější. Gastronomický obor to podle nich ještě více zdecimuje, řada provozoven skončí a nemálo jich kvůli existenčním problémům zřejmě bude nařízení bojkotovat. Hudební kluby ruší večerní koncerty, vstupenek už prodávaly málo.

„Minulý rok jsme jim (vládě) říkali, nedělejte to do deseti (22:00), nechte v deset poslední objednávku a nechte lidi mezi desátou a jedenáctou odejít domů. Měli bychom možnost plynule kasírovat. Takhle se zase budou tvořit hloučky před hospodami, zase to bude bigbít na ulicích, zase to bude festival protestů," řekl novinářům spolumajitel sítě Hospodská pěti velkých plzeňských restaurací Luboš Kastner, zástupce oboru v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR. Nevěří, že hosté budou mezi 21:00 a 22:00 pohodově odcházet, když je hospodští vyženou ve 22:00 "buldozerem ven". Hospody jim dají pití do kelímků, budou opět na ulicích a policisté na ně budou mávat z okénka, podotkl.

Podle Kastnera je úplně jedno, jestli by se povolilo otevření restaurací a hospod do 23:00, žádný argument pro 22:00 není. „Vláda vzala mimořádná opatření z minulého roku a jenom je překopírovala. Minulý rok naše argumenty nebyly vyslyšené, protože nebyl precedens, ale teď už přece víme, jak se to bude chovat," uvedl. Loni restaurace zavřely a lidé na ulicích pili pivo v mrazu až do půlnoci. Policie to ani nemohla zvládnout kontrolovat.

Podle Kastnera se teď hodně restaurací a hospod kvůli přežití přidá na stranu iniciativy Chcípl pes a bude nařízení bojkotovat. „Takže to bude kontraproduktivní. Nálada, která je v podnikatelské společnosti, začne být daleko víc agresivnější, protože ti lidé už nemají kam couvnout," řekl. Restaurace jen zatáhnou záclony, zhasnou a lidé budou sedět ve sklepích, doplnil.

Podle Kastnera tento krok před Vánoci ještě více zdecimuje gastronomický stav. „Číšnice a kuchaři chtěli také kupovat dárky pod stromeček," uvedl. Čekali na konec roku, kdy jsou nejlepší tržby. „Jak si může dnes někdo udělat večírek, když musí v deset domů. To začnou ve tři?" posteskl si. Očekává, že vláda opět vyhlásí lockdown. Podle něj by bylo fér říct, že přijde, aby se na něj lidé mohli připravit.

„Je to špatné. Všechny koncerty, které tu máme, tak nám tím smázli. V deset nejsem schopen lidi vyházet," uvedl majitel plzeňského klubu Zach's Pub v centru Karel Zach. Koncerty tam začínají tradičně ve 20:30 až 21:00. „Hospodu otevíráme v jednu, ale 90 procent tržeb je po deváté večer," řekl. Na Americké třídě, bulváru v centru, má další pivní klub Žito, který otevírá až v 16:00. „A větší kšeft se tam udělal jen po desáté," řekl. Do Žita investoval 1,5 milionu korun a otevřel ho zhruba před půldruhým rokem, v době začátku pandemie, a od té doby je podnik v problémech.

Nájem pro klub Žito si Zach před více než dvěma roky dohodl na dobu určitou, aby ho majitel nemohl vyhodit, ale teď se termínovaná smlouva obrátila proti němu. „Platím akorát dva roky nájem, i když mi ho na polovinu snížil. Ale v současné době je to zadarmo drahé," řekl. Obě hospody ale Zach nechá otevřené. Myslí si, že je vláda za týden stejně úplně zavře. Na pátek už si pivo neobjednal. „Při současných tržbách mi týden vydrží. Pak už si budu brát jen na okénko Prazdroj a koupím lampu před hospodu pro štagmasty, aby tam před Vánoci nezmrzli, ale to je jen takové gesto," dodal. Loni byla na okénku průměrná denní tržba 500 až 1000 Kč.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky COVID-19, koronavirus, Plzeň, vláda, opatření, nouzový stav, vánoční trhy, hospoda, restaurace, pandemie covidu-19, Vánoce, Česko, Emil Procházka, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Hnutí PES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořadatelé Adventních trhů v Plzni protestují proti novým opatřením, naštvaní jsou i majitelé barů a hospod  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.