Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ministrem kultury by se měl stát primátor Plzně Martin Baxa, potvrdil Fiala

, aktualizováno 18. listopadu 2021, 8:58

Petr Fiala oznámil jména kandidátů na ministerské posty. Podle očekávání by měla kultura připadnout poslanci ODS a plzeňskému primátorovi Martinu Baxovi. Ten dnes oznámil, že se funkce v čele radnice vzdá a v nejbližší době ji předá svému nástupci. Baxa od roku 1999 učil dějepis a zeměpis na plzeňském gymnáziu. V roce 2010 se tehdy pětatřicetiletý Baxa stal nejmladším primátorem v historii města. Za jeho působení v čele radnice připravila Plzeň projekt Evropského hlavního města kultury pro rok 2015. Nástupcem Martina Baxy na postu primátora se pravděpodobně stane technický náměstek Pavel Šindelář (ODS).

„Této nominace si velmi vážím. V případě, že budu ministrem podle Ústavy skutečně jmenován, rozhodne zastupitelský klub ODS v zastupitelstvu města o dalším postupu. Osobně jsem jednoznačně přesvědčen, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně, a proto funkci v nejbližší možné době předám svému nástupci,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Jména budoucích ministrů oznámil předseda ODS Petr Fiala po dnešním setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici. Zeman Fialu informoval, že by měl být jmenován do funkce předsedy vlády v pátek 26. listopadu na zámku v Lánech. Poté se chce prezident zhruba v deseti dnech setkat se všemi kandidáty na ministry, pak by mohla být jmenována vláda jako celek, řekl Fiala. Předpokládá, že by tomu tak mohlo být do tří týdnů.

O tom, že by se měl stát ministrem kultury právě Martin Baxa, se už v médiích několik dní spekulovalo. Jisté je, že se bude muset vypořádat s nejedním problém i ve své domovské Plzni. Tím je stavba velmi diskutované nové budovy Západočeské galerie za přibližně jednu miliardu. 

Pokud se ministrem kultury stane primátor Plzně Martin Baxa, spadne mu do klína jeden místní problém

Nejžhavějším kandidátem na horký post ministra kultury v nové vládě je plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). Pokud se ministrem opravdu stane, bude se muset ve své domovské Plzni vypořádat s jedním letitým problémem. A tím je stavba nové budovy...

Martin Baxa se narodil 16. září 1975 v Plzni. Absolvoval obor učitelství dějepisu a zeměpisu pro střední školy na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 1999 učil dějepis a zeměpis na plzeňském gymnáziu na Mikulášském náměstí, na škole zůstával jako učitel na částečný úvazek i jako profesionální politik po roce 2004, skončil až po zvolení do Poslanecké sněmovny.

O funkci zastupitele Plzně se poprvé ucházel v roce 1998 jako nestraník za ODA, o rok později vstoupil do ODS, za niž byl v roce 2002 zvolen zastupitelem. Od podzimu 2004 je členem krajského zastupitelstva, první čtyři roky byl radním pro kulturu a památkovou péči, od listopadu 2016 do února 2018 byl náměstkem hejtmana, na starosti měl stejnou oblast. Od listopadu 2010, kdy se po čtyřleté pauze vrátil do plzeňského zastupitelstva, byl čtyři roky plzeňským primátorem. Po komunálních volbách 2014 se stal primátorovým prvním náměstkem pro oblast kultury, turismu a památkové péče. Mezi lety 2006 a 2010 působil v zastupitelstvu obvodu Plzeň 3. Je také šéfem plzeňské krajské organizace ODS a od roku 2018 i místopředsedou strany.

Spravedlnost by v nové vládě měl vést Blažek, resort průmyslu Michalik, zemědělství Nekula

 Prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra v nové vládě má být předseda STAN Vít Rakušan, vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí lidovecký šéf Marian Jurečka. Ministerstvo pro místní rozvoj by měl vést vicepremiér pro digitalizaci, předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zdravotnictví má připadnout Vlastimilu Válkovi (TOP 09), jenž má být též vicepremiérem. 

Finance by měl vést první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, resort zahraničí bývalý pirátský poslanec Jan Lipavský, školství Petr Gazdík (STAN). Kultura by měla připadnout poslanci ODS a plzeňskému primátorovi Martinu Baxovi, spravedlnost bývalému ministrovi Pavlu Blažkovi (ODS), resort průmyslu a obchodu místopředsedovi STAN Věslavu Michalikovi.

Ministrem zemědělství má být nominant KDU-ČSL a starosta Těšetic na Znojemsku Zdeněk Nekula, ministryní obrany poslankyně Jana Černochová (ODS) a ministrem dopravy místopředseda ODS a starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka.

Ministryní životního prostředí by se měla za lidovce stát senátorka Anna Hubáčková, ministrem pro EU má být za STAN předseda senátního evropského výboru Mikuláš Bek, ministryní pro vědu poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, legislativu má vést nominant Pirátů, advokát Michal Šalomoun. K jednomu z kandidátů na ministra má podle Fialy prezident výhrady. Jméno Fiala nechtěl novinářům sdělit. Není připraven uvažovat o náhradníkovi, seznam členů vlády je podle šéfa ODS kvalitní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky Martin Baxa, Plzeň, Zeman, ministr kultury, kultura, vláda, primátor, ODS, Petr Fiala, Pavel Šindelář, Starostové a nezávislí, Evropské hlavní město kultury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministrem kultury by se měl stát primátor Plzně Martin Baxa, potvrdil Fiala  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.