Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

U vlakového nádraží v Plzni vyrostla nová vyhlídková věz a občerstvení

Místo, kterému Plzeňané nelichotivě přezdívali “ukrajinské parkoviště“, je již minulostí. Nevzhledná lokalita u vlakového nádraží se totiž během pár měsíců proměnila v prostor, kde se lze občerstvit, vylézt na dvanáctimetrovou věž nebo odložit kolo v cykloboxu. Frekventovaný a dříve neupravený veřejný prostor na ploše 3000 metrů čtverečných radnice za 25 milionů přetvořila do nové vstupní brány do města nazvané Paluba Hamburk. Areál na rok oživí také sedmimetrové dílo Cake Tower slovenského sochaře Andreje Margoče.

V Plzni nenajdete tolik frekventované místo jako je právě autobusový terminál a vlakové nádraží. Denně zde podle odhadů projde zhruba 35 tisíc lidí. Venkovní prostor byl však dlouhé roky spíše pro ostudu a vysloužil si i řadu nelichotivých přízvisek. Nyní se situace mění a ve čtvrtek se Paluba Hamburk slavnostně otevře veřejnosti. Na vyhlídku se ale dostanete už teď.

„Považuji to za opravdu velký a významný počin. Musíme si upřímně přiznat, že právě tato část města nám dlouhá léta radost opravdu nedělala, a právě i díky pražské inspiraci vznikla myšlenka na zásadní přeměnu místa u nádraží. Myslím, že se to podařilo a vznikl zde velmi důstojný prostor pro vstup do našeho města i příjemné místo pro ty, kteří zde chodí pravidelně,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS).

Gastro provoz bude časově omezený a rozhodně nebude fungovat nonstop. Radní se domnívají, že bezpečnost do jisté míry zajistí kamerové zabezpečení, dostatek osvětlení a také by mohl pomoci i fakt, že se zde pohybuje hodně lidí.  

Hlavní objekt infocentra s vyhlídkovou věží tvoří deset modulů, kdy rozměr jednoho je 2,5x6 metrů. „Přízemí s infocentrem je bezbariérové, v druhém nadzemním patře vznikl prostor pro prezentaci městských vizí a projektů Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Každé patro má rozlohu 40 metrů čtverečních. Doplněním dvou schodišťových kontejnerů do úrovně čtvrtého nadpodlaží vznikla vyhlídková podesta, lidé tak uvidí na prostor vlakového uzlu i na střed města. Ve třetím nadpodlaží jsme na střeše vybudovali terasu,“ popsal technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Druhý objekt je jednopodlažní a nabízí návštěvníkům čtyři stánky s prodejem občerstvení a řezaných květin, kdy součástí každého stánku je krytá terasa, prodejní pult a vlastní sklad. Každý kontejner disponuje také zelenou střechou, která bude mít za úkol prostor v horkých dnech ochlazovat. Spojovacím bodem prostoru je pak dřevěná terasa, kde nechybí zeleň, pítko a dřevěné pobytové schody. Na ně pak na konci terasy navazuje plocha u samotných ulic Sirková – Šumavská.

„V tomto prostoru se v budoucnu uvažuje s další výstavbou. V současnosti je proto plocha využita pro chybějící prvky mobiliáře plzeňských vlakových a autobusových nádraží, tedy pro kryté stojany na kola, koloběžky a také cykloboxy. V jednom z kontejnerů je umístěno sociální zázemí pro návštěvníky metropole,“ doplnil Pavel Šindelář.

Kola si zde budou moci cyklisté odkládat na pár hodin i na delší dobu, pokud ve městě stráví více dní. Vše se pak bude ovládat skrze aplikaci, přes kterou bude možné i platit. Návštěvníci by ale měli počítat s tím, že budou potřebovat chytrý telefon. Propojení například s Plzeňskou kartou se zatím neplánuje.

Prostranství oživí Cake Tower

Na rok moderní lokalitu také oživí sedmimetrová socha Cake Tower od třiačtyřicetiletého slovenského umělce Andreje Margoče, jenž je řazen mezi nejvýraznější postavy sochařství své generace.

Cake Tower se do Plzně přesune z prostranství před pražským obchodem Kotva, foto: Jiří Štarha, Sculpture Line

 „Rádi bychom zde střídali umělecká díla, která vyvolají v lidech i kontroverzní reakce a nenechají nás bez povšimnutí. Socha Cake Tower je součástí cyklu, který autor věnuje boji proti nenápadnému a tichému zabijákovi cukru a závislostem na něm,“ uvedl Jiří Suchánek, ředitel DEPO2015, jenž koordinuje využití prostoru. 

Kromě odhalení sochy se ve čtvetek mohou lidé také vydat na vyhlídku, kde bude umístěna i vizualizace, jak by se v následujících letech mohla Americký třída proměnit. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Plzeň, nádraží, infocentrum, modulové budovy, gastro provoz, turistický ruch, Cubespace, vyhlídka, železniční stanice, Hamburk, terasa, kontejner, Pavel Šindelář, ODS, Martin Baxa, Jiří Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U vlakového nádraží v Plzni vyrostla nová vyhlídková věz a občerstvení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.