Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Seniorům, zdravotně postiženým i mladým rodinám budou sloužit desítky městských bytů v Zátiší

Osm domů s celkem 77 městskými byty v Zátiší budou nyní obývat lidé, kteří mají problém finančně dosáhnout na vlastní bydlení. Nové jednotky jsou určené seniorům, zdravotně postiženým, samoživitelům nebo mladým rodinám. První tři byty si už převzali nájemníci, kteří dříve bydleli v lokalitě Kvítečkov, kde nové domy nahradily původní poválečné, které měly sloužit jako provizorium. Nové menší sídliště má nabídnout bydlení zhruba pro 500 lidí i vlastní obchod.

Plzeň dokončila první etapu největšího bytového projektu za posledních 15 let. Desítky nových bytů přivítají své první obyvatele už během června. Revitalizace čtyř hektarů kolem ulic Línská a Kreuzmannova začala v únoru 2020, druhá etapa bude dokončena do září 2022.

„Plzeň projekt kompletně financuje ze svého rozpočtu, a to i díky financím z prodeje bytů v lokalitě Sylván, které stavěla v letech 2002 až 2005 s dotací státu. Celkem 77 bytů začne našim občanům sloužit od června a července. Město v oblasti, které se kdysi říkalo Kvítečkov, vybudovalo v podstatě malou čtvrť se svým vlastním obchodem,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Byty v první etapě jsou o dispozicích 1+kk a 2+kk. Plzeň buduje nové městské byty po 16 letech. Na Zátiší vznikne do září příštího roku 18 domů s celkem 183 menšími byty. Celkové náklady budou 406 milionů korun s DPH, první etapa stála 193 milionu korun.

„Druhá etapa, která zahrnuje deset bytových domů bude dokončena do září příštího roku. Součástí bytových domů je také obchod na ploše 118 metrů čtverečních, který by měl občanům sloužit od podzimu letošního roku. Byty jsou vybaveny vždy koupelnou a kuchyní s kuchyňskou linkou. Součástí každého bytu je balkón či terasa a sklepní kóje,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).  

Nové bydlení je určené především lidem spadajícím do Koncepce sociálního a dostupného bydlení. Zájem o nové byty v Zátiší byl podle radních enormní a přišlo celkem přes 418 přihlášek.

„Z celkem 77 bytů máme v současné chvíli rozděleno 72 bytů. Osm bytů je pro osoby s hendikepem, 11 bytů pro seniory, čtyři jsou startovací byty pro mladé domácnosti do 35 let věku, čtyři byty pro osoby starší 50 let, deset bytů bezbariérových, osm bytů pro osoby pečující o postižené dítě. Pro starousedlíky z lokality Zátiší jsme vyčlenili 32 bytů. Starousedlíci, kteří projevili zájem zůstat v Zátiší, obsadili 20 bytů,“ upřesnil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

Měsíční nájemné u bezbariérových bytů, bytů pro seniory a jednotek pro osoby se zdravotním postižením bude činit 50 korun za metr čtvereční. V ostatních bytech bude měsíční nájemné odpovídat sazbě jako u standardních městských bytů v Plzni, tedy 92 korun za metr čtvereční.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky bydlení, Plzeň, sociální bydlení, nájemné, trh, byty, obchod, ODS, metr čtvereční, Martin Baxa, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorům, zdravotně postiženým i mladým rodinám budou sloužit desítky městských bytů v Zátiší  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.