Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Exkluzivní fotografie: Velvyslankyně USA Shirley Temple Black navštívila první slavnosti osvobození

Dětská hvězda filmového plátna, která zlatou sošku Oscara obdržela už v šesti letech, se v dospělosti věnovala politice a diplomacii. Jako velvyslankyně USA v Československu zavítala na prvních svobodné Slavností svobody. Spolu s Václavem Havlem poklepala v Plzni na základní kámen budoucího pomníku Díky, Ameriko! Navštívila také Klatovy, kde Richard Beneš, který je aktuálně šéfredaktorem Plzeňské Drbny, pořídil sérii unikátních snímků.

Právě dnes začínají Slavnosti svobody, které jako v minulém roce jsou komornějšího rázu, a především v online prostředí. Pojďme se ale vrátit v čase, kdy se oslavy osvobození konaly vůbec poprvé.

„Tak tuto Plzeň ještě nezažila,“ shodovali se Plzeňané v roce 1990, kdy město ožilo oslavami osvobození. Lidé mohli beze strachu poděkovat skutečným osvoboditelům, tedy americké armádě a jejím spojencům. Ještě o rok dříve by ale účast na takové akci byla přednostní vstupenka k výslechu na policii. V ulicích byla bohatá výzdoba, vyhrávala hudba a náměstí Republiky zaplnilo bezmála 90 vozidel Military klubu. Hlavním čestným hostem prvních Slavností svobody byl Václav Havel a velvyslankyně USA v České republice Shirley Temple Black.


Shirley Temple Blacká spolu s Václavem Havlem položila 6. května 1990 základní kámen pomníku Díky, Ameriko! Foto: město Plzeň

Tato dětská hvězda filmového plátna a úspěšná diplomatka zavítala v rámci oslav také do Klatov. Zde ji na unikátních snímcích zachytil dnešní šéfredaktor Plzeňské Drbny Richard Beneš. „Pro Klatovy to byla samozřejmě obrovská událost. Náměstí bylo téměř zaplněno lidmi, kteří čekali na příjezd bývalé dětské filmové hvězdy a americké velvyslankyně v jedné osobě. Chtěl jsem pořídit nějakou skvělou fotografii. Těsně před příjezdem delegace jsem zjistil, že je plánu vzít velvyslankyni na malý balkon na radnici, odkud by měla pozdravit shromážděné občany."

Shirley Temple Black byla již jako malá úspěšnou herečkou. Oscara získala v pouhých šesti letech. Její tvář se objevovala v reklamách, panenky s jejím jménem byly hitem. Kariéru u filmu skončila v 50. letech a začala se věnovat charitě a politice. Velvyslankyní v Praze byla v letech 1989 -1993.

Po příjezdu kolony s velvyslankyní rychle udělal několik snímků, jak ji vítají představitelé města. A pak už utíkal jak nejrychleji to šlo do budovy radnice k balkonu.

Na ten se mi podařilo proklouznout s laskakvým svolením bodyguarda společně s velvyslankyní a tenhdejším starostou Klatov Janem Vránou. Kromě nás na tom balkonu už nikdo další nebyl. A vzniklo tak několik, pro mě nesmírně cenných a snad i krásných fotografií rozesmáté Shirley, nad zaplněným klatovským náměstím. Velvyslankyni jsem potom fotografoval ještě před pamětní deskou věnovanou americkým osvoboditelům Klatov a samozřejmě i při projevech. Byla strašně milá a jako správná filmová hvězda dokonale při fotografování pózovala."    

Zpátky do roku 2021. Letošní slavnosti nabídnou program od čtvrtka 6. do neděle 9. května především v online prostředí, ale některé z chystaných aktivit se přesto odehrají venku, s respektem k platným protiepidemickým opatřením. Jednou z nich budou nedělní přelety vojenských historických letounů brázdících nebe nad celou Plzní tak, aby je bylo možné sledovat z domova nebo z jeho blízkého okolí, a to od 14 hodin. Nad Plzní se předvedou i letouny, které používá Armáda České republiky v současnosti.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky historie, osvobození, 1990, Klatovy, Plzeň, Shirley Temple-Black, fotografie, slavnost, USA, Václav Havel, Ceny Oscar, Drbna.cz, Československo, balkon, Armáda Spojených států amerických, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exkluzivní fotografie: Velvyslankyně USA Shirley Temple Black navštívila první slavnosti osvobození  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.