Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nenáviděný bílý písek už začíná mizet z chodníků, jeho odstranění bránilo počasí

Na bílý písek sloužící k posypu kluzkých chodníků na území centrálního plzeňského městského obvodu si stěžují obyvatelé města. Vadí jim, že i když už sníh zmizel, písek na chodnících zůstává a stále si ho tak nosí na botách až domů. Vedení obvodu upozorňuje občany, že současné počasí až doposud znemožňovalo písek uklízet. Teď už se ale daly do pohybu čistící stroje, které písek postupně odstraňují.

Ohledně používání bílého písku je třeba zdůraznit, že úklidové práce v zimním období se provádějí v souladu se zákonem o pozemních komunikacích. „Na základě těchto předpisů je každoročně vyhotovován Operační plán zimní údržby komunikací MO Plzeň 3. Právě zde se jasně hovoří, že z ekologického hlediska je pro posyp náledí i nezledovatělých ujetých a ušlapaných vrstev sněhu vhodný jemnozrnný bílý písek. Používat škváru, popel a kuchyňskou sůl je zakázáno, štěrk se zase z povrhu komunikací hůře odklízí a také poškozuje spodek aut“, vysvětluje David Procházka (ANO) starosta centrálního obvodu.

Podle Operačního plánu zimní údržby musí mít úklidová auta do konce března zimní vybavení a až poté mohou techniku vyměnit. Totéž se týká i písku, který by měl na chodnících zůstat do začátku měsíce dubna a poté teprve uklízen.

„Ohledně písku na chodnících bych chtěl občany požádat o shovívavost. Ještě donedávna nás počasí dokázalo pořádně potrápit. Vypadalo to na příchod jara a zase se velmi chladné počasí několikrát vrátilo. A protože je písek odstraňován pomocí vody a dezinfekčních roztoků, hrozilo, že při přízemních mrazících budou komunikace namrzat. Proto jsme ještě několik dní s úklidem počkali“ dodává David Procházka.

V současné době se úklidová technika rozjela po území obvodu naplno a občané už si domů nebudou nosit na botách zmíněný písek. Uklízí se také okolo levého břehu Radbuzy od Wilsonova mostu až ke Zborovské ulici, kde kromě úklidu odpadků a drobné úpravy zeleně probíhá strojní metení komunikací.

„Chtěl bych všechny občany ujistit, že na odstraňování písku a nečistot z komunikací je nasazena veškerá kapacita dostupné techniky, která bude pracovat každý den, dokud nebude písek odklizen,“ doplnil starosta David Procházka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň 3

Štítky úklid chodníků, posyp, písek, náledí, kluzké chodníky, zametání, úklidové stroje, chodník, technika, Silniční zákon, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenáviděný bílý písek už začíná mizet z chodníků, jeho odstranění bránilo počasí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.