Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Skiareály jsou připravené od pondělí začít opět fungovat

Drtivá většina lyžařských areálů je podle Asociace horských středisek (AHS) připravena od pondělí otevřít. Střediska jsou schopná zajistit provoz za přísných hygienických pravidel, řekl novinářům ředitel AHS Libor Knot. Neočekává ale, že by někdo ze členů AHS od pondělí za každou cenu spustil provoz. Poslanecká sněmovna ve čtvrtek neprodloužila nouzový stavu, který platí do neděle.

„Situace je nečitelná, nicméně je zatím taková, že od pondělí neplatí nic, pokud se to během víkendu nezmění. Pokud by to tak zůstalo, lyžařská střediska budou chtít být otevřená. Celou dobu deklarujeme, že jsme na to připraveni," řekl Libor Knot.

V opačném případě, pokud by vláda přišla s něčím dalším, by to AHS akceptovala. „Nejsme ti, kteří budou nabádat naše členy k nějaké neposlušnosti. Na druhou stranu je v republice spousta míst, kde je sníh, malé lyžařské areály, kde je situace relativně velmi dobrá a není důvod, proč by neměly být bezpečně provozovány," doplnil Knot.

A vyčkávají také provozovatelé největších lyžařských středisek na Šumavě. V momentě, kdy přestane platit nouzový stav a nepřijdou do toho jiná omezení, tak se počítá s tím, že se areály v pondělí otevřou. Zatím však není žádná jistota, že se něco takového nestane.

Podle informací Plzeňské Drbny provozovatelé středisek aktuální situaci pečlivě projednávají se svými právníky. Lanovky by se pak mohly rozjet po dohodě s hygieniky a za přísného dodržování podmínek jako tomu bylo loni v prosinci, kdy byly některé areály týden v provozu. Lyžaři by museli mít nasazené roušky nebo respirátory, koridory by byly u pokladen, lanovky i výdejových okének. Na lanovce by spolu mohli jet maximálně dva lyžaři, pokud by se nejednalo o rodinu. K dispozici by byla samozřejmě dezinfekce.

Nelze vyloučit že provozovatelé areálů o víkendu preventivně upraví své sjezdovky, aby byly v pondělí, pokud to situace dovolí, připraveny pro lyžaře. S tím souvisí i bezpečnostní opatření. Sjezdovky jsou zatím uzavřené a platí na ně zákaz vstupu. Lidé na ně bohužel i přes zákaz chodí se sáněmi a s boby. Riskují nejen zdraví, ale i své životy, pokud se budou pohybovat na sjezdovce v době, kdy ji upravují rolby. Ty jsou mnohdy z bezpečnostních důvodů zavěšené na některých strmých úsecích sjezdovek na laně. Právě velmi špatně viditelné natažené a napnuté lano je smrtelnou hrozbou pro všechny osoby, které se pohybují v jeho blízkosti. To platí nejen pro sáňkaře, ale například i pro skialpinisty.   

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky lyže, lyžařská střediska, hory, vládní zákaz, koronavirová opatření, nouzový stav, lyžařské středisko, Poslanecká sněmovna ČR, sjezdovka, lanová dráha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály jsou připravené od pondělí začít opět fungovat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.