Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodárna Plzeň letos chystá investice do infrastruktury za stovky milionů korun

Pro letošní rok chystá městská společnost Vodárna Plzeň investice za stovky milionů korun. Pokračuje stavba Retenční nádrže Vinice, zahájí se rekonstrukce Roudenského kanalizačního sběrače a začne druhá etapa odkanalizování Lhoty.

Kromě toho investuje Vodárna Plzeň asi 230 milionů korun do obnovy vodárenské infrastruktury podle plánu financování obnovy. Rekonstruovat se budou vodovodní řady a kanalizační stoky například v ulicích Z. Wintra – Bolzanova, Na Okraji a Křimická, ve vnitrobloku ve Smrkové ulici nebo ve Zborovské ulici.

Stavba Retenční nádrže na Vinicích za 130 milionů korun s dotací 80 milionů z EU byla zahájena vloni v květnu a potrvá do jara roku 2022. „V současné době je hotová základová deska, betonují se a vyztužují stěny nádrže,“ uvedl generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský.

Retenční nádrž na severozápadním okraji Lochotínského parku pod křižovatkou ulic Karlovarská a Na Chmelnicích bude zadržovat a postupně uvolňovat až šest tisíc kubíků z přívalových dešťů. Vyřeší problémy s přetíženou kanalizací na Vinicích a Sylvánu a je klíčovou vodohospodářskou stavbou při budování severozápadního okruhu města Plzně.

V návaznosti na zmíněnou retenční nádrž začne Vodárna Plzeň na jaře s rekonstrukcí Roudenského kanalizačního sběrače. To je akce za 93 milionů korun, která by měla trvat zhruba rok. „Jde o jednu z páteřních kanalizačních stok města Plzně, kde v rámci zkapacitnění zrekonstruujeme přibližně 412 metrů kanalizace mezi ulicemi Pramenní a Boleveckou. Profil stoky bude navýšen na 1600 x 2100 mm a kromě toho tu bude provedena přeložka vodovodu,“ uvedla mluvčí společnosti Dana Veselá.

Po zkapacitnění sběrače se uvažuje s výhledovým napojením Fakultní nemocnice na Lochotíně. „Na stavbu už je vydáno platné stavební povolení a připravujeme dokumentaci pro zadávací řízení. Stavba by měla být dokončena ve druhém čtvrtletí roku 2022,“ konstatoval ředitel Kozohorský. 

V létě 2021 předpokládá vodárna zahájení prací na zkapacitnění stávající spojné komory v Karlovarské ulici. Zde se sbíhá více kanalizačních stok a při pracích na vodohospodářských sítích budou nutná dopravní omezení tranzitní dopravy. Veřejné dopravy by se ale omezení dotknout neměla.

„Ve stejné době se rovněž předpokládá zahájení druhé etapy odkanalizování Lhoty. V první etapě Vodárna Plzeň dokončila stavbu kanalizace v Plzni-Lhotě za více než 160 milionů korun. Na její vybudování získala evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí v rámci Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti ve výši cca 89 milionů Kč,“ dodala mluvčí Veselá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vodárna Plzeň

Štítky Vodárna Plzeň, kanalizační síť, investice, retenční nádrž, Lhota, stavba kanalizace, kanalizační sběrač, Plzeň, nádrž, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Lhoty, Evropská unie, kanalizace, Lochotínský park, Vinice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

milos sedlak

Kdy už ta koza sleze z hor,

Čtvrtek, 11. února 2021, 10:35Odpovědět

Vodárna Plzeň letos chystá investice do infrastruktury za stovky milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.