Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nezaměstnanost v lednu stoupala nejen v Plzni, ale i v celém Plzeňském kraji

Kontaktní pracoviště úřadu práce v Plzni evidovalo ke konci ledna 4 772 uchazečů o zaměstnání, což je o 192 více než minulý měsíc. Z tohoto počtu mohlo 4 432 uchazečů okamžitě nastoupit do zaměstnání. Během ledna 2021 pracovníci úřadu v okrese Plzeň-město nově zaevidovali 805 uchazečů o práci, což je o 192 více než minulý měsíc.

Podíl nezaměstnaných osob v porovnání s minulým měsícem vzrostl o 0,2 procentního bodu a činil tedy 3,6 procenta. V meziročním srovnání podíl nezaměstnaných vzrostl přesně o jedno procento.

„Z evidence v lednu úřad práce v Plzni vyřadil 613 uchazečů, tedy o 195 více než minulý měsíc. Do nového zaměstnání během sledovaného období nastoupilo 466 osob, což je o 173 více než v minulém měsíci. Bez umístění bylo vyřazeno 147 uchazečů,“ informoval mluvčí úřadu Tomáš Moravec.

K poslednímu lednu bylo v evidenci kontaktního pracoviště v Plzni celkem 2 495 žen, tedy 52,3 procenta všech nezaměstnaných. Prostřednictvím úřadu práce hledá zaměstnání také 177 absolventů a mladistvých. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo koncem ledna celkem 1 767 uchazečů o zaměstnání.

Kontaktní pracoviště úřadu práce v Plzni eviduje celkem 7 389 volných pracovních míst, což je o 313 více než v minulém měsíci. „Volných míst pro absolventy a mladistvé bylo 2 442 a na jedno místo tak připadalo 0,1 absolventů. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 1 371 míst bez příznaku „pro cizince“. Na dalších 6 018 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí,“ uvedl mluvčí Moravec.

Počet žadatelů o práci vzrostl v lednu i na území celého kraje

V celém Plzeňském kraji pak krajská pobočka úřadu práce evidoval v lednu celkem 14 596 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 923 vyšší než na konci předchozího měsíce. Nově se v lednu na úřady práce v kraji zaregistrovalo 2549 osob. Podíl nezaměstnaných osob se v lednu zvýšil rovněž o dvě desetiny procenta na 3,6 procenta.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 5 659 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných stejný, nebo vyšší než krajský průměr, vykázalo šest okresů, nejvyšší byl v okrese Tachov (4,1 procenta). Nejnižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okrese Plzeň-jih (2,8).

Kraj evidoval k 31. 1. 2021 celkem 28 140 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 376 vyšší než v předchozím měsíci. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 5 016 míst bez příznaku „pro cizince“. Na dalších 23 124 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí.

Plzeňský kraj je v žebříčku regionů na šestém místě. Nejnižší míru nezaměstnanosti má Pardubický kraj (3,2), následuje Královéhradecký kraj (3,3) a Zlínský kraj (3,4). Žebříček naopak uzavírá Karlovarský kraj (5,8). Průměrná míra nezaměstnanosti je v Česku 4,3 procenta.  

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, úřad práce, míra nezaměstnanosti, statistika, Plzeň, povolání, Úřad práce České republiky, Plzeňský kraj, pracovní místo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v lednu stoupala nejen v Plzni, ale i v celém Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.