Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Část obyvatel plzeňské městské části Lhota se obává, že jim podraží vývoz jímek

V nejistotě žije část obyvatel plzeňské městské části Lhota. Pro zhruba polovinu území není dokončeno odkanalizování. Od 1. července má město Plzeň přestat dotovat pro Lhotu vývozy odpadních vod. Důvodem je prý podle vedení městské části fakt, že se většina Lhoty může připojit na nově vybudovaný řad. Řadě občanů se tak může pořádně prodražit vývoz jejich jímek.

„Na kanalizaci se připojí přibližně 300 domů, což je většina Lhoty,“ konstatovala starostka Lhoty Zdeňka Hončarová.

Odlišný názor na to má ovšem zastupitel městské části Plzeň 10 – Lhota Ondřej Topinka. „V loňském roce bylo vyplaceno na dotacích více než 2,4 milionu korun. V současné době připravujeme možné alternativní řešení. Dotace ve stejné výši přímo z obvodu se nám zdá vzhledem ke stavu financí a rozpočtu nereálná, za stejných podmínek jako dosud,“ říká Topinka.

„Je sice hezké, že je vydáno 310 rozhodnutí na realizaci přípojek a že se teoreticky může připojit „většina“ tedy předpokládám více než 50 procent domů, nicméně všichni tito netvoří „většinu“ objemu odpadních vod. Doufám, že toto bude jeden z hlavních argumentů pro obhájení pokračování dotace i po 1.7.2021. Další otázkou zůstává, zda všichni, co mají možnost se připojit, stihnou přípojku a povolení zrealizovat do července,“ konstatoval Topinka.

Koncem loňského roku dokončilo město Plzeň ve Lhotě stavbu kanalizace za 160 milionů korun a touto investicí město splnilo svůj závazek vůči Lhotě z přístupové smlouvy. „Další části desátého městského obvodu, které nebyly zahrnuty v této první etapě, budou připojovány postupně,“ uvedl předseda představenstva Vodárny Plzeň a technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Ve zmíněné přístupové smlouvě se město zavázalo k tomu, že je jeho vlastním zájmem zajistit podmínky pro efektivní výkon veřejné správy v nových městských obvodech na úrovni srovnatelné se stávajícími městskými obvody v nejkratším možném čase. Zároveň má učinit vše nezbytné k vyrovnání podmínek života svých občanů v nových městských obvodech s podmínkami ve srovnatelných stávajících městských obvodech. V tomto případě jedná se především o odkanalizování obvodu Plzeň 10-Lhota a pokračování v druhé etapě výstavby vodovodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Plzen.eu

Štítky kanalizace, stavba kanalizace, odpadní vody, jímky, Lhota, městská část, Plzeň, Pavel Šindelář, ODS, VODÁRNA PLZEŇ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část obyvatel plzeňské městské části Lhota se obává, že jim podraží vývoz jímek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.