Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Provoz lyžařských vleků a lanovek se od neděle zastaví, vlekaři očekávají i krachy

Těžká rána pro provozovatele lyžařských areálů i pro lidi, kteří se těšili, že Vánoce prožijí na horách a budou lyžovat. Vláda dnes rozhodla zastavit provoz lyžařských vleků a lanovek od neděle 27. prosince kvůli zpřísnění koronavirových opatření. Poprvé se vleky mohly rozjet 18. prosince, což o uplynulém víkendu využily zhruba tři desítky skiareálů. Podle Asociace horských středisek bude uzavření pro vlekaře znamenat výrazné omezení investic a hrozbu krachů.

Vládní zákaz přichází v době, kdy provozovatelé lyžařských areálů získávají až 30 procent výnosů z celé zimní sezony. Na svazích se lyžovalo i dnes, byť lyžařům počasí nepřálo. Teploty byly výrazně nad nulou a občas pršelo. Meteorologové ale o vánočních svátcích očekávají výrazné ochlazení a na horách sněžení.

Celá země od neděle přejde podle rozhodnutí vlády do pátého, nejpřísnějšího stupně protiepidemických opatření. Platnost přísnějších opatření je zatím nastavena do 10. ledna. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje program pro všechny zasažené provozy, kompenzace budou počítány za uzavřené dny.

Podle ředitele Asociace horských středisek Libora Knota je vlekařský byznys specifický tím, že si během tří zimních měsíců musí vydělat na celý rok. Uzavřením areálů podle něj přijdou vniveč celoroční investice a přípravy na sezonu. Například jen dosavadní výroba umělého sněhu stála menší areály statisíce korun a ty větší miliony. "Na investice musíme zapomenout, tuto zimu nikdo nevydělá. Hrozí i krachy. V momentě, kdy máte naúvěrováno, banka se vás neptá, jaký byl zrovna ten váš měsíc, kdy jste byl nějak omezený," řekl Knot. Nevyloučil, že některé areály budou muset svou tíživou situaci řešit přibíráním spoluinvestorů.

O uplynulém víkendu, který byl prvním v nové sezoně, spustilo provoz zhruba 30 skiareálů. Návštěvnost se pohybovala mezi 20 a 30 procenty obvyklé kapacity. Někde se lyžovalo i dnes a přes zatím nepříznivé počasí budou vleky v některých zimních střediscích díky technickému sněhu v provozu i o vánočních svátcích. Na horách ale není možné se ubytovat, občerstvení si návštěvníci mohou kupovat jen u výdejových okének. Lyžaři musejí u pokladen a turniketů počítat s koridory usměrňujícími počty lidí.

Solidní návštěvnost evidovaly v posledních dnech lyžařské areály v Jihočeském kraji na Zadově a Lipnu. V Železné Rudě na Šumavě se lyžovalo i dnes, na třech otevřených svazích ale bylo kvůli dešti málo lyžařů. Omezeně se dnes lyžovalo i ve čtyřech areálech ve východních Krkonoších a ve dvou v Orlických horách. Lyžařů bylo pomálu, otevřena byla jen část sjezdovek, které se vlekařům podařilo pokrýt umělým sněhem. Kvůli špatnému počasí tam ve čtvrtek zastaví provoz areály Černá hora a Pec pod Sněžkou.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu vánoční ochlazení přinese na hory sníh. Na Štědrý den přejde přes Česko výrazná studená fronta, na které se ochladí o více než deset stupňů Celsia. Na horách tak skončí teplé počasí z posledních týdnů a začne tam sněžit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky lyže, lyžařská střediska, hory, vládní zákaz, koronavirová opatření, Vánoce, investice, lyžařské středisko, umělý sníh, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Štědrý den, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz lyžařských vleků a lanovek se od neděle zastaví, vlekaři očekávají i krachy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.