Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Do šumavského jezera Laka se po 50 letech vrátili pstruzi

Do nejmenšího a nejvýše položeného šumavského ledovcového jezera Laka se po 50 letech vrátili pstruzi. Potvrdili to vědci českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Podle nich je to důkaz toho, že se zlepšila kvalita vody a ekosystém jezera se přirozeně zotavuje z období, způsobeného v minulém století kyselými dešti.

V jezeře a v jeho přítoku jsou desítky pstruhů obecných, v potoce asi tři kilometry pod jezerem žijí rybky vranky obecné, patřící v ČR k zranitelným druhům. "Pstruzi čile kolonizují jezero a stalo se tak pravděpodobně přirozeně, což je unikátní. Nejvíce nás ale překvapilo, že se v pravostranném přítoku i třou. Místní populace by tak mohla být úplně nezávislá," uvedl Jiří Peterka s Biologického centra.

Jihočeští vědci monitorují šumavská jezera téměř 40 let. Už na začátku tisíciletí zjistili, že chemické vlastnosti vody i dostatek potravy v jezeře Laka by mohly umožnit život a rozmnožování ryb. Ve studii z let 2005 až 2010 potvrdili, že pstruzi a vranky jsou v Jezerním potoce vytékajícím z Laky. "Před deseti lety jsme zaznamenali, že jednomu pstruhovi chybělo už jen překonat hráz," řekl hydrobiolog Jaroslav Vrba z univerzity. K návratu pstruhů do jezera zřejmě přispěli i bobři, jejichž hráze zvýšily hladinu a vytvořily boční přelivy, uvedl koordinátor průzkumu Petr Blabolil z Biologického centra.

Chemické složení vody v šumavských jezerech od poloviny 20. století výrazně změnily kyselé deště, které zdevastovaly život v jezerech. Do 80. let byla voda tak kyselá, že veškeré ryby vyhynuly. Výrazný obrat přišel podle vědců po roce 1989 se snižováním znečištění ovzduší. Kyselost vody se zmírnila a ekosystém se začal pomalu zotavovat.

Vědci nyní zjistili výskyt dospělých pstruhů těsně před třením v pravostranném přítoku jezera. Naopak v levostranném přítoku, kde je voda přirozeně kyselejší a podmínky nepříznivější, nebyli téměř žádní. Na jezero se badatelé vrátí na jaře, aby ověřili, zda je tam rybí plůdek a zda je tak populace pstruhů nezávislá na migracích z dolních toků. Návrat ryb do dalších jezer na české straně Šumavy je ale podle odborníků kvůli četným migračním bariérám nejistý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jezero Laka, návrat pstruhů, Šumava, jezero, pstruh, Laka, ryby, Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice, Česko, Jiří Peterka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do šumavského jezera Laka se po 50 letech vrátili pstruzi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.