Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nezaměstnaných osob v červenci jen mírně přibylo na území Plzeňského kraje

Mírný vzestup míry nezaměstnanosti zaznamenal v červenci Plzeňský kraj, kde bylo bez práce 13 553 osob. Podíl nezaměstnaných osob v regionu činil na konci července 3,3 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem jsou aktuální čísla jen nepatrně vyšší. Počet volných pracovních míst klesl ve sledovaném měsíci na 27 672.

V porovnání s ostatními kraji zůstal i v červenci plzeňský region stále na osmé příčce v žebříčku krajů sledující vývoj nezaměstnanosti. Ještě před nedávnem nebyl nikdy Plzeňský kraj horší než na třetím místě. V minulých letech naopak žebříček mnohokrát vedl.

Ke 31. červenci bylo v Plzeňském kraji v evidenci pracovních úřadů celkem 13 553 uchazečů o zaměstnání, což je jen o 382 více, než na konci června. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 12 614 dosažitelných uchazečů o práci. O aktuálních číslech informoval Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

„V červenci jsme evidovali v Plzeňském kraji nově 2286 uchazečů o zaměstnání, což je o 333 osob méně, než minulý měsíc. Z evidence úřadů práce odešlo nebo jsme vyřadili 1904 uchazečů, tedy o 20 méně než v červnu. Do nového zaměstnání v červenci nastoupilo 1460 osob, to je o 116 méně, než v předchozím měsíci. Bez umístění jsme vyřadili 444 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec.

K poslednímu červenci bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 6931 žen, což představuje přesně 51,1 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 1979 osob se zdravotním postižením, tedy rovných 14,6 procenta ze všech nezaměstnaných. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci celkem 5367 uchazečů o zaměstnání, tedy 39,6 procenta všech osob vedených v evidenci.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykázaly v červenci okresy Plzeň jih (2,5 procenta), Klatovy (2,7), Plzeň sever (3,2) a Domažlice (3,3). Plzeň město má 3,8 procenta, Rokycany (3,5) a nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 3,8 procenta má tradičně okres Tachov,“ řekl Moravec.

Jak už jsme uvedli, Plzeňský kraj se umístil v rámci krajů na 8. místě. Žebříčku vévodí i tentokrát Pardubický kraj s mírou nezaměstnanosti 2,7 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost ve výši 5,6 procenta vykázal opět Moravskoslezský kraj. Průměrná míra nezaměstnanosti v rámci ČR je 3,8 procenta.

K poslednímu červenci nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 27 672 volných pracovních míst, což je o 970 více, než v minulém měsíci. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 628 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. Volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 7287. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 4788 míst bez příznaku „pro cizince“. Na dalších 22 884 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, úřad práce, míra nezaměstnanosti, statistika, Plzeňský kraj, pracovní místo, povolání, Úřad práce České republiky, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnaných osob v červenci jen mírně přibylo na území Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.