Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Platforma proti hlubinnému úložišti jaderného odpadu kritizuje laxní postup vlády

Až do konce volebního období současné vlády nevznikne potřebná legislativa, na kterou už léta čekají obce, na jejichž území by mohlo vzniknout úložiště vysoce radioaktivního jaderného odpadu. Věcný záměr zákona o zapojení obcí do výběru úložiště se opět nedostane ani na jednání vlády. Tento fakt ostře kritizuje Platforma proti hlubinnému úložišti.

„Projednávání nekvalitního návrhu ministerstva průmyslu bylo v Legislativní radě vlády přerušeno. Je tak již jisté, že za této vlády legislativa, která měla posílit možnosti samospráv při rozhodování o úložišti, nevznikne. Stát slibuje zákon obcím, na jejichž území hledá úložiště, již od roku 2011. Od roku 2016 s jeho vznikem počítá také nový atomový zákon. Urychlené dokončení návrhu zákona se zapojením obcí do jeho připomínkování slíbil na jednání se starosty před rokem ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO),“ uvedl mluvčí platformy Petr Klásek, který je starostou Chanovic na Klatovsku.  

Na zaslané připomínky podle mluvčího platfomy Havlíčkův úřad nebral zřetel a verze připravovaná pro vládu tak byla v rozporu se svazy zastupujícími zájmy více než 4 700 měst a obcí z celé republiky – Svazem měst a obcí, Sdružením místních samospráv i Platformou proti hlubinnému úložišti.

„V červenci tomu byl rok, kdy zástupci měst a obcí z devíti lokalit v ČR byli ujišťováni ministrem Havlíčkem, jak se s jeho působením změní přístup státu, začnou se vyplácet kompenzační příspěvky obcím a bude urychleně projednán zákon, který celý proces zprůhlední a zajistí práva obcím a lidem ve vytipovaných místech. Osobně nyní toto setkání nazývám Havlíčkovy sliby chyby,“ říká mluvčí platformy.

Zástupci dotčených obcí poukazují na to, že za více jak rok se pro ně nic nezměnilo. „Ministerstvo průmyslu a Správa úložišť vše rozhodují z Prahy a to formou „o nás, bez nás“. Podněty a připomínky k návrhu zákona společně vypracované obcemi byly zavrženy. Zákon není a státní úřední mašinerie válcuje lidi v lokalitách. Jak ministr Havlíček, tak ředitel Správy úložišť Prachař nám v praxi předvádí, co je to arogance moci,“ vysvětil Petr Klásek.

Ve hře jsou aktuálně čtyři lokality z původních devíti

Z původních devíti lokalit se bude stát vybírat místo pro úložiště jaderného odpadu ze čtyř finálních. Ve hře tak zůstává Březový potok na Klatovsku, Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. Úplně nejžhavějším kandidátem je potom lokalita Janoch u Temelína, což je logické i hlediska následného transportu vyhořelého jaderného paliva z elektrárny.

Z devítky vytipovaných lokalit začátkem června vypadly lokality Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Náklady na vybudování hlubinného úložiště jsou spočteny na 112 miliard korun.

V podzemí finální lokality by měl skončit vysoce nebezpečný odpad s garancí bezpečnosti po další statisíce let. Proti vybudování skladiště bojuje Platforma proti hlubinnému úložišti, sdružující 35 obcí a 16 spolků ze všech původně prověřovaných lokalit.

Co vytýkají obce ministerskému návrhu zákona?
Navržená míra zapojení obcí a veřejnosti do procesu rozhodování o výběru lokality pro úložiště je naprosto nedostatečná.
Předložený návrh věcného záměru téměř zcela opomíjí zapojení veřejnosti a dělá z občanů obcí prakticky pouhé statisty při povolovacích řízeních.
Návrh neřeší postupy při vyhledávání lokality pro úložiště, které by zabránily jejich častým účelovým změnám, jaké se donedávna děly.
V návrhu chybí systémové nastavení kompenzací pro obce pro celý proces vyhledávání a výběru lokality pro úložiště, jeho povolování a provoz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OÚ Chanovice

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, atomový zákon, výběr lokalit, SÚRAO, atomová elektrárna, Platforma proti hlubinnému úložišti, vláda, odpad, Karel Havlíček, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Legislativní rada vlády, Česko, ANO 2011, o

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platforma proti hlubinnému úložišti jaderného odpadu kritizuje laxní postup vlády  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.