Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na prvním a druhém stupni pětibodové škály je kvalita vody ve venkovních koupalištích

Kvalita vody ve venkovních koupalištích v Plzeňském kraji je nadále převážně vhodná pro plavce. Podle hygieniků, kteří v kraji sledují kolem dvacítky koupacích míst, na žádném z těchto koupališť nehrozí plavcům vážnější zdravotní komplikace.

Kvalitu vody hodnotí hygienici na pětistupňové škále prvním či druhým stupněm, teplota se pohybuje od zhruba 22 do 23,5 stupně. Hydrobiolog Jindřich Duras doporučuje koupání například u hráze přehrady Hracholusky. Kvůli masivnímu rozšíření sinic, které už i na vodě zapáchají, naopak rozhodně nedoporučuje plavání v přehradě České údolí u Plzně.

Velmi dobré podmínky přetrvávají na Hracholuskách v dolní části nádrže. „Po přechodném snížení průhlednosti nádrže v minulém týdnu jsme se dostali zase na průhlednost kolem tří metrů, což je pro koupání naprosto ideální. Vodní květ sinic je sice možné už i v dolní části nádrže spatřit ze břehu nebo z loďky pouhým okem, nicméně jeho množství je tam velmi nízké a netřeba si s tím dělat obavy,“ řekl Jindřich Duras.

Bolevecké rybníky v Plzni nemají dostatek vody, s čímž je do jisté míry spojená i její kvalita. Ve Velkém Boleveckém rybníku je průhlednost kolem 1,5 až 1,8 metru, což je ke koupání pořád dobré. „Ale vzhledem k tomu, na jakou průhlednost jsme si na rybníku v minulých letech zvykli, je to málo. Příčinou je nízká hladina, chybí 110 centimetrů vody. Koupající se lidé chodí po dně, na které dřív nikdy nešlapali, takže se velmi rychle voda v koupacích místech zvíří," popsal Duras.

Vyžínací loď navíc pokosila i v nízké vodě všechny vodní rostliny, takže sice nepřekážejí plavcům, ale jsou to zároveň rostliny, které vodu pomáhají udržovat čistou. „Sinice v Boleváku nejsou, kvalita je mnohem lepší než v kterémkoliv rybníku mimo Boleveckou soustavu, ale jsou to horší poměry, než na jaké jsme si tam řadu let zvykli,“ dodal Duras.

Nízký stav mají i další rybníky soustavy - Senecký a nově i Šídlovský, kde se musí kvůli opravě bezpečnostního přelivu upustit 1,2 metru vody. Dobrou kvalitu vody má nadále například Kamenný rybník.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky koupání, kvalita vody, Bolevecké rybníky, České Údolí, přehrada Hracholusky, koupaliště, plavec, rybník, Plzeňský kraj, Plzeň, Hracholusky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prvním a druhém stupni pětibodové škály je kvalita vody ve venkovních koupalištích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.