Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Známe pravdu o tajemné ráně, která otřásla Klatovskem!

Obrovská rána, která vyděsila obyvatele Klatov a blízkého okolí, vyvolala na internetu bouřlivé diskuze o původu neznámého zvuku. Jedni se domnívali, že došlo k výbuchu a volali policii, druzí měli za to, že jde o odstřel v nedalekém lomu. Zvědavost nám nedala a zeptali jsme se odborníků, kteří se podobnými záhadami zabývají.

„Co tu bouchlo? Otřásl se nám barák ze strany na stranu,“ stačil tento status na facebooku a další komentáře, kde všude byla rána slyšet, na sebe nenechaly dlouho čekat. Během chvilky hlásili lidé záhadný zvuk také ve Strážově, Plánici, Janovicicích, Nýrsku nebo Kdyni a na hromadě dalších míst. I proto jsme kontaktovali Vladimíra Šišku, který je autorem Projektu Záře a spolu s kolegy se zabývají objasňováním podobných úkazů.

„V podezření bylo i malé zemětřesení v Bělé nad Radbuzou. Jenže to by nemělo takový efekt způsobit. Ve skutečnosti je oním v uvozovkách pachatelem německá Luftwaffe, konkrétně letoun Eurofighter Typhoon, který se pohyboval mezi Regensburgem a Chamem a v jednu chvíli si to namířil směrem ke Klatovům,“ uvedl Vladimír Šiška.


 

Těsně u hranic měl letoun rychlost 919 uzlů což je okolo 1700 km /h, tedy vysoko nad hranicí rychlosti zvuku. Sonickému třesku odpovídá i charakter toho zvuku: silná rána, po několika sekundách následovaná slabou odezvou. Myslím, že záhada je objasněna,“ dodává Šiška.

Projekt Záře vznikl už v roce 1992, jeho vedoucím je Vladimír Šiška. Jejich úkolem je registrovat hlášení o nevysvětlitelných létajících objektech a dalších anomáliích. V databázi spolku je přes 4 000 oznámení. Autoři projektu spolupracují s odborníky z oboru letectví, meteorologie nebo s astronomy. Úspěšně se jim tak daří vysvětlit drtivou většinu případů, včetně toho u Klatov.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky rána, výbuch, tajemství, ufolog, Projekt Záře, Klatovy, okres Klatovy, Vladimír Šiška, projekt, Facebook, Luftwaffe, Strážov, Plánice, Nýrsko, Kdyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Známe pravdu o tajemné ráně, která otřásla Klatovskem!  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.