Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po extrémně hubené zimě vyhlížejí ve Ski&Bike Špičák lepší letní sezónu

Do letní sezóny s každodenním provozem vstupuje naplno od pondělí 15. června Ski&Bike Špičák, největší horský areál v Plzeňském kraji. Dosud měl pro veřejnost otevřeno jen o víkendech. Středisko investovalo do údržby i vybudování nových prvků pro letošní letní sezónu okolo tří milionů korun. 

„Máme za sebou velmi špatnou zimní sezónu, kdy napadlo nejméně sněhu za posledních 20 let. Propad tržeb jsme měli až o 45 procent. Zatímco v minulých pěti letech napadlo za zimu v průměru 230 cm přírodního sněhu, tentokrát to bylo jen 83 cm. Bohužel ani vysoké teploty nám neumožňovaly ve větší míře výrobu technického sněhu. Jen dvě noci klesla teplota pod minus pět stupňů,“ zhodnotil hubenou zimu ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Nástup letní sezóny zbrzdila samozřejmě i tady koronavirová pandemie, ale teď už by se měla situace zlepšit. „Návštěvnost prvních víkendů sice nebyla bůhvíjaká, ale to se dalo asi čekat. Byly zavřené hranice a nemohli k nám hlavně bikeři z Německa a z jiných zemích, kteří u nás zahajují svoji sezonu, protože alpské bikeparky jsou v květnu většinou ještě pod sněhem. Každopádně pro nás bylo docela velkou psychickou vzpruhou začít letní sezonu po nepovedené zimě hned na prvního máje,“ uvedl Vladimír Kasík.       

Od pondělí 15.června se provoz špičáckého areálu dále rozšíří. Kromě lanovky, rozhledny a bikeparku, se pro veřejnost otvírají jedny z nejhezčích turistických tras z vrcholu Špičáku na nejznámější ledovcová jezera, Černé a Čertovo. Na oba zhruba čtyřkilometrové výšlapy (na kole se po nich jezdit nesmí) je optimální vyjet lanovkou a přes mezizastávku na rozhledně se pak vydat po naučných stezkách, které k nim vedou.

Datlíkova stezka směřuje nejprve na Rozvodí, což je místo patřící mezi tři hlavní evropská rozvodí mezi Černým a Severním mořem (Labem a Dunajem). Po linii kopírující státní hranice bývalého Československa do roku 1989, kdy nás od tehdejší svobodné Evropy oddělovaly ostnaté dráty, se dojde až k Černému jezeru. Zajícova stezka turisty přivede k druhému z jezer, Čertovu. Je méně náročnější, vhodná pro rodiny s dětmi. A právě děti zde plní různé úkoly.

Dílčí změna nastala po pěti letech u rozhledny na vrcholku Špičáku, kde se nově objevil vstupní turniket. Kdo přijede na vrchol lanovkou, využije ke vstupu na rozhlednu jízdenku, kterou přiloží k turniketu. Vstup pro ostatní návštěvníky je zpoplatněn. Nově mají návštěvníci rozhledny dva nové otočně dalekohledy, které pokryjí prostor 360 stupňů. Použití dalekohledů je zdarma.  

„Pro děti už od 8 let je též v dolní části areálu otevřena biková škola, kde je instruktoři naučí překonávat drobné překážky i základy jízdy na bajku,“ pokračuje Jan Kasík. Instruktoři zdejší školy naučí základní dovednosti jízdy na horském kole i začátečníky či méně pokročilé dospělé. Specializují se tady na tři cyklistické disciplíny – downhill, freeride a enduro.             

Velké změny přichystala na letošní léto půjčovna kol a dalšího vybavení, kde vsadili na elektrokola. „Pořídili jsme dalších deset elektrokol, takže nyní máme poměrně širokou nabídku pro výjezdy do zdejšího náročnějšího terénu. K dispozici jsou i enduro elektrická kola. Chceme region přiblížit i těm méně schopným cyklistům, kteří by se na normálním kole na většinu atraktivních míst nedokázali dostat,“ říká Jan Kasík.

Na své si ovšem přijdou i velcí „gurmáni“ downhiilu. „Rozšířili jsme sortiment biků v půjčovně o prémiovou řadu, což jsou opravdu super kola blížící se hodnotou 200 tisícům korun a svezení na nich si užijí opravdoví fajnšmekři downhillu,“ podotýká Kasík.         

Areál letos poprvé počítá s větším rozvojem i svého servisu kol, který nabídne služby cyklistům ze širokého okolí, kteří budou potřebovat pomoci něco opravit nebo seřídit. „Zjistili jsme, že na Železnorudsku prakticky už není žádný pořádný servis kol, takže mimo areálových hostů nabízíme nově naše služby i v celé oblasti,“ dodává ředitel střediska.

Ohodnoť článek

Foto Ski&Bike Špičák

Štítky Ski&Bike Špičák, turistika, letní sezóna, bike park, bikeři, lanovka, cyklistika, elektrokola, léto, zima, rozhledna, Plzeňský kraj, Svátek práce, Špičák, Německo, Evropa, Dunaj, Severní moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po extrémně hubené zimě vyhlížejí ve Ski&Bike Špičák lepší letní sezónu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.