Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Želva obrovská nakladla v plzeňské zoo 31 vajec, vylíhnutí mláďat by bylo celosvětovou senzací

Přes tři desítky vajec nakladla v plzeňské zoologické zahradě čtyřiadvacetiletá samice želvy obrovské. Teraristé už vejce odebrali a vložili do inkubátoru, aby nad nimi měli lepší kontrolu. Pokud se mláďata vylíhnou a podaří se je odchovat, bude to celosvětová senzace!

„Ve čtvrtek 17. října v podvečer nakladla do kladiště v expozici čtyřiadvacetiletá samice želvy obrovské 31 vajec. Jde o její celkem třetí snůšku, která se od prvních dvou odlišuje. Byla totiž nakladena naráz a samicí pečlivě zahrabána. Vejce teraristé odebrali a vložili pro lepší kontrolu do inkubátoru,“ uvedl kurátor plazů Ondřej Trávníček.

Pokud vše půjde dobře, mláďata by se měla začít líhnout přibližně za 120 dní. Odchov v zoologických zahradách je minimálně v Evropě značně unikátní. „Držte nám palce. V případě odchovu by se jednalo o celosvětovou senzaci,“ zdůraznil Trávníček.

Zahrada aktuálně chová čtyřiadvacetiletou samici a tři stejně staré samce želv obrovských. V Plzni jsou už 20 let. Želvy obrovské jsou se svými až 200 kilogramy a délkou krunýře 120 centimetrů spolu se želvami sloními největšími suchozemskými želvami. Pochází z atolu Aldabra v blízkosti Seychel a dožívají se nejméně 120 let. Zajímavostí je, že letos má na ostrově Svaté Heleny 192. narozeniny samec želvy obrovské Jonathan, který je považovaný za nejstarší želvu na světě. Želvy obrovské označují biologové jako takzvané ekosystémové inženýry, jelikož mají zásadní vliv na podobu okolní krajiny.

Kdysi žily velké želvy hojně na většině ostrovů západního Indického oceánu. Mořeplavci i kolonisté je ale v obrovských počtech chytali jako vydatný zdroj masa. Do 19. století zmizely odevšad kromě neobydleného atolu Aldabra. Dnes jsou želvy obrovské chráněné, daří se je množit v záchranných chovech a byly vysazeny na některé další ostrovy jako náhrada za původní vyhubené druhy. 

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky želva obrovská, snůška vajec, odchov, světová senzace, odchov, Zoo, Zoo Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Želva obrovská nakladla v plzeňské zoo 31 vajec, vylíhnutí mláďat by bylo celosvětovou senzací  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.