Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Voda se po letech vrátila do kašny před muzeem, skončila její rekonstrukce za necelých devět milionů

Několik let byla kašna před Západočeským muzeem v Plzni bez vody a lidé se dlouho ptali, kdy dojde k její opravě. Teď se konečně dočkali. Náročná rekonstrukce, při níž se muselo vyměnit takřka vše, vyšla na téměř 8,7 milionu korun. Vodotrysk z roku 1996 dostal i moderní prvky jako je třeba LED osvětlení nebo čidla na monitorování vnějších podmínek.

Fontána před Západočeským muzeem byla v posledních letech v havarijním stavu a bez vody. Během léta se na místě pohybovali dělníci a těžká technika. Teď je hotovo a vodotrysk je doslova jako nový. „Kašna neprošla za dobu své existence žádnou velkou opravou. V posledních letech byl její provoz již velmi problematický kvůli častým poruchám a poslední sezony musela být dokonce zcela odstavena z provozu,“ připomněl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Také doplnil, že zaznívaly návrhy, aby kašna celkově změnila svou podobu. K tomu město nakonec nepřistoupilo. „Rozhodli jsme se pro rekonstrukci se zachováním původní podoby kašny, na kterou jsou Plzeňané zvyklí,“ doplnil náměstek.

Kašna má komplet nové rozvody vody a novou technologickou šachtu, ve které jsou moderní prvky, které zajišťují nové vodní efekty i odvětrávání. Samotný efekt fontány obstarávají čtyři čerpadla. Středový výtrysk pak zajišťuje speciální multifunkční tryska. Fontána má i nové LED osvětlení. Ačkoli je téměř vše nové, kamenná obruba, kterou lidé v létě využívají jako lavičku, je původní. „Je ale vyčištěn a má přetěsněné spáry,“ upřesnila Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně.

„Kašny jsou nedílnou součástí městského sadového okruhu, kterému především v letních dnech dodávají hravost a atmosféru. Proto mám radost, že jsme opravili první z nich. V těchto opravách budeme pokračovat. Na řadě je kašna v Kopeckého sadech, které vrátíme i zvuk,“ dodal primátor Roman Zarzycký (ANO).

Fontána v Kopeckého sadech se po letech znovu rozezpívá, musí ale projít zásadní rekonstrukcí

Mnozí Plzeňané si možná ještě vzpomenou, že fontána Corso v Kopeckého sadech dříve uměla zpívat. Konkrétně hrála motiv ze skladby Bedřicha Smetany Vzpomínka na Plzeň. Před zhruba 15 lety ale oněměla. Nyní by jí město chtělo znovu rozeznít a aktuálně...

FOTOGALERIE: Fontána před Západočeským muzeem v Plzni

Pondělí, 21. října 2024, 15:45

Kašna před rekonstrukcí.
Kašna před rekonstrukcí.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky kašna, fontána, vodotrysk, rekonstrukce kašny, kašna před muzeem, Západočeské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda se po letech vrátila do kašny před muzeem, skončila její rekonstrukce za necelých devět milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.