Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Fontána v Kopeckého sadech se po letech znovu rozezpívá, musí ale projít zásadní rekonstrukcí

Mnozí Plzeňané si možná ještě vzpomenou, že fontána Corso v Kopeckého sadech dříve uměla zpívat. Konkrétně hrála motiv ze skladby Bedřicha Smetany Vzpomínka na Plzeň. Před zhruba 15 lety ale oněměla. Nyní by jí město chtělo znovu rozeznít a aktuálně připravuje projektovou studii. Na první pohled se fontána nezmění, všechny její technické části se ale budou muset vyměnit.

„Technická část fontány není v dobrém stavu, budeme ji muset zrekonstruovat. Ve výsledku tam bude úplně nová technologie, která by měla vydržet další desítky let. Kromě toho tam přibude například nová tryska s několika režimy toku vody,“ sdělila Plzeňské Drbně vedoucí úseku městské zeleně Lucie Davídková ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSPM).

V první polovině roku by měla mít SVSMP k dispozici projektovou studii. Náklady zatím odhadují na čtyři miliony korun. Primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) uvedl, že by měla fontána začít znovu zpívat na jaře příštího roku.

„Město fontánu zprovoznilo v rámci Slavností svobody v roce 1994. Tehdy každou sudou hodinu hrála motiv ze skladby Bedřicha Smetany Vzpomínka na Plzeň, kterou napsal v 19 letech pro svou lásku Kateřinu Kolářovou, později svou první manželku. Hrát přestala až v době, kdy došlo k výměně sloupů veřejného osvětlení, ze kterých zmizely tehdejší reproduktory, které se nehodily k historizujícím lampám. Bylo to kolem roku 2010. Teď je bez zvuku,“ připomněl primátor.

Plzeňané jsou z projektu nadšení. „To si ještě pamatuju. Když se dílo podaří, bude to paráda a při vzpomínce možná omládnu,“ pochvaluje si paní Jana Š. „Úžasný nápad, jen ať to hezky zpívá. Hlavně to chce kamerový systém, aby to zase nějaký chytrák nezničil,“ doplnila Rafaela K.

Objevuje se ale i řada kritiků. Těm nevadí ani tak obnova fontány, jako spíš lidé, kteří se v sadovém okruhu zdržují. „Prvotně byste se měli zajímat o to, co a kdo se v okolí fontány válí po špinavých lavičkách, chlastá, dělá bordel, močí po stromech a do křoví,“ píše například Radek S. „Ano. Bezdomovci z okolí to určitě ocení až se v ní v létě budou zase koupat a ch*át do ní. Dělejte raději důležité věci,“ nešetřil ostrými slovy David R.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky oprava fontány, vodní prvky, rekonstrukce fontány, zpívající fontána, Kopeckého sady, Bedřich Smetana

Fontána v Kopeckého sadech se po letech znovu rozezpívá, musí ale projít zásadní rekonstrukcí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.