Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Firmy se mohou zapojit do eko projektu, první pomohl rozšířit rezervaci, kde žijí exmoorské pony

Zdravá krajina partner projektu. Tak zní unikátní ekoznačka Plzeňského kraje. Využívat ji mohou firmy, které zaplatí environmentální opatření v krajině a pomohou tak zlepšovat její stav. Prvním takovým počinem bylo rozšíření pastvin pro divoké plemeno koně domácího (exmoorské pony) a pratury v přírodní rezervaci Janovský mokřad na Plzeňsku. Peníze od firmy také zajistí celoroční dostatek pitné vody pro tři hřebce a osm praturů.

Prvním projektem je spolupráce s výrobcem autodílů IDEAL Automotive Bor, díky němuž se rozšířily pastviny o 4,6 hektarů a o 1300 metrů ohradníku. „Nabídka spolupráce v rámci projektu Zdravá krajina nás zaujala z více důvodů. Podařilo se nám tak podpořit ohrožené druhy zvířat a rostlin, navíc jsme umožnili našim zaměstnancům a místním obyvatelům trávit více času odpočinkem v přírodě. Podpora rozšíření pastevního areálu Janovský mokřad je tak přirozeným krokem v naší snaze přispívat k ochraně přírody a udržitelnosti,“ uvedla provozní ředitelka IDEAL Automotive Bor Martina Frühaufová. Výši finančí podpory Frühaufová neuvedla, řekla jen, že pro kraj i rezervaci je to významná suma. 

Součástí akce byla také instalace čerpadla ve studni na solární pohon, které je napojené na napáječku v pastvině. Kvůli suchým létům je tam totiž akutní nedostatek pitné vody pro zvířata. Rozšíření ohrady je podle mluvčí kraje Heleny Frintové také velmi žádoucí kvůli zvyšujícímu se počtu zvířat v rezervaci, kterou chce kraj rozšířit o dalších šest hektarů. Život na pastvině mohou lidé sledovat z nové vyhlídky. 

„Cíleným managementem, především činností kopytníků, dojde k vypásání nežádoucího porostu invazní třtiny křovištní, která potlačuje možnost rozvoje pestřejší mozaiky luční bylinné vegetace. Vedle spásání dojde také k žádoucí disturbanci (narušení) pastviny. Díky tomu se lépe uchytí a bude rozvíjet žádoucí bylinná vegetace obnažených stanovišť,“ přibližuje Jiří Vlček, vedoucí managementu přírodní rezervace Janovský mokřad s tím, že se současně se zvýší pestrost hmyzu, vázaného na rozmanité druhy vegetace. 

Cíle projektu Zdravá krajina jsou opatření podporující adaptaci krajiny na změnu klimatu, zadržení vody v krajině a zvýšení biodiverzity. V návaznosti na tento projekt letos vznikla zmíněná ekoznačka „Zdravá krajina partner projektu“, jejímiž nositeli se stanou firmy, které se do spolupráce na projektu zapojí. Další smlouvu už kraj podepsal s Plzeňskou teplárenskou, která na jaře uhradí vybudování ostrova pro ptáky v rezervaci Zbynické rybníky u Sušice.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Janovský mokřad, pratuři, exmoorské pony, ekoprojekt, přírodní rezervace, mokřad, zadržování vody v krajině

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy se mohou zapojit do eko projektu, první pomohl rozšířit rezervaci, kde žijí exmoorské pony  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.