Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Pondělí 2. září 2024  |  Svátek má Adéla
Bez reklam

Bývalá rota pohraničníků se přemění na horskou chatu s restaurací a jednoduchým ubytováním

Bývalá rota pohraničníků na vrcholu Českého lesa se pomalu přeměňuje na zázemí pro turisty. Stavební firma si na Čerchově už převzala staveniště. Náklady na přestavbu radnice odhaduje na bezmála 19,5 milionu korun. O záměru se místní politici dlouho přeli, přičemž bývalá koalice ve složení ANO, ODS, Piráti a sdružení Domažlice projekt stopla. Po loňském převratu na radnici se práce znovu rozjely.

Začátkem července si stavební firma převzala staveniště na Čerchově, kde přestavbou z bývalé roty pohraničníků vznikne horská chata s restaurací a jednoduchým ubytováním. ,,Bude v ní moderní zázemí, samozřejmě toalety, vytápěna bude tepelným čerpadlem a dřevem," popsal domažlický starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). 

Zařízení není primárně koncipováno jako horský hotel, ubytovací část budou spíše využívat školní výpravy, případně turistické či sportovní oddíly. Vznikne tam také nová restaurace s vnitřním prostorem pro zhruba 60 osob i venkovním posezením pro dalších zhruba 56 lidí a  ubytování pro 22  turistů se společenskou místností.

,,Na Čerchov je omezený vjezd automobilů, počítáme tedy se zázemím spíše pro pěší návštěvníky," doplnil starosta. ,,Náklady na stavební práce jsou 19,4 milionů korun," vyčíslil Martin Janovec, vedoucí odboru správy majetku MěÚ Domažlice.

,,Smlouva se stavební firmou stanovuje, že do 3. července 2025 musí být stavební práce hotovy. Pak dojde k instalaci vybavení, mezitím vybereme nájemce. Ve druhé polovině příští letní sezony by tak mělo být otevřeno," doplnil domažlický starosta.

Objekt patří městu a o jeho obnově se hovoří už několik let. Minulé vedení města projekt stoplo. Po převratu, kdy se do vedená dostali lidovci, Sdružení pro město Domažlice, Piráti i pár zástupci hnutí ANO, se přípravy daly znovu do pohybu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Babor, vizualizace: Město Domažlice

Štítky Český les, Čerchov, bývalá rota, turistická chata, Domažlice, turismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Schönack

Celkem monstrózní chalupa na tak malý vrcholek. Ale lepší než když tam blbli PS.

Pátek, 19. července 2024, 09:42Odpovědět

Bývalá rota pohraničníků se přemění na horskou chatu s restaurací a jednoduchým ubytováním  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.