Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zemětřesení ve vedení Domažlic. Starosta Radek Wiesner za ANO padl, střídá ho Stanislav Antoš z KDU-ČSL

, aktualizováno 22. června 2023, 13:11

Pořádně bouřlivá atmosféra zavládla na jednání zastupitelstva města Domažlice, kde se podařilo odvolat stávající vedení radnice. Ve funkci tak nečekaně skončil starosta Radek Wiesner (ANO) i 1. místostarosta Pavel Faschingbauer (ODS). Funkce starosty se nově ujme bývalý místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Situace zaskočila nejen politiky, ale také samotné obyvatele chodské metropole.

„Zastupitelstvo města odvolalo ve středu 21. června stávající vedení města. Novým starostou zastupitelé zvolili Stanislava Antoše (KDU-ČSL), 1.místostarostou Viktora Krutinu (Piráti), 2. místostarostou Josefa Kříže (ANO). Radními se stali Miroslav Mach, Ivan Rybár a Kamil Jindřich (všichni SPMD),“ informoval stručně mluvčí radnice Josef Babor.

„To, co se dnes odehrálo na zastupitelstvu města Domažlice, bylo velice smutným kinem. Děkuji za podporu a určitě se k tomu s odstupem času vyjádřím,“ sdělil stručně na svých sociálních sítích odvolaný starosta Radek Wiesner (ANO). 

„Není důvod to rozpatlávat.“

Nenadálá změna zaskočila i samotné obyvatele chodské metropole. „V celém tom odvolání mi schází nějaký konkrétní důvod. Ví někdo o nějakých pádných argumentech, které by to osvětlily,“ ptá se například pan Zbyněk. „Od čeho jsou pak volby, když si pak na radnici dělá stejně každý, co chce? To je plivnutí do tváře všem voličům,“ postěžovala si Eva G.

Po důvodech, proč by mělo být vedení města odvoláno se ptal na zastupitelstvu dnes již bývalý 1. místostarosta Pavel Faschingbauer. „Je to dlouhodobou nespokojeností s výkonem jeho funkce a myslím, že není vhodné zde tyto věci rozpatlávat. Podstatné je, aby hovořily činy. Tak to v politice chodí,“ odpověděl mu velmi stručně Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Incident dvou žen, které se spolu popraly během mítinku Andreje Babiše v Domažlicích má policejní dohru. A řešit se bude i postup policie. Potyčku natočilo několik lidí na mobilní telefony. Je na ní zachyceno, jak starší žena z řad příznivců...

„Řídit toto město byla pro mě velká zkušenost a děkuji všem, kteří mě volili a dali mi hlas. Měl jsem nejsilnější mandát. Musím se ale přiznat, že během těch osmi měsíců tu byly různé tlaky, nabídky a návrhy. Vždycky jsem si stál za svým. Když člověk podá ruku a domluví se, tak svůj názor nemění. Řeknu to otevřeně – Dostal jsem mandát od občanů Domažlic, kteří si přáli změnu. Snažil jsem se a doufám, že některé kroky byly i vidět. Bohužel se tu domluvilo 11 lidí, kteří se nespokojili s tím, jak jsme řídili město. Domluvili se a rozhodli se. Já si myslím, že problém je u nás ve hnutí ANO a nezávislí, kdy se nám na kandidátku dostali zrádci a vyslyšeli toto volání a nedrželi týmovost,“ dodal odvolaný starosta Radek Wiesner v závěru téměř pětihodinového jednání.

„Wiesnerovo vedení města bylo chaotické."

„Dlouhodobě jsme měli výhrady ke směřování města. Vadilo nám chaotické starostovo vedení a koncepce řízení města," řekl později Antoš novinářům. Radnice pod Wiesnerovým vedením podle něj nepokračovala ve stavbách, které byly ve městě dříve nastartované. „Teď máme na radnici tým vyzrálých osobností se zkušenostmi v komunální politice," podotkl Antoš. Chce, aby město pokračovalo například v připravených projektech na výstavbu nájemních bytů v areálu bývalých kasáren nebo ve stavbě horské chaty na Čerchově.

S prací starosty Wiesnera nebyli dlouhodobě spokojeni ani někteří členové jeho zastupitelského klubu. „Měli jsme k němu výhrady, ale on je nerespektoval. Za osm měsíců jsme nebyli schopni pro Domažlice nic udělat. Měli jsme nějaký volební program, ani na jednom projektu z něj jsme ale nezačali pracovat," vysvětloval nestraník Josef Kříž z kandidátky ANO.

Důvodem rozpadu koalice byla i podle piráta Krutiny osoba starosty Wiesnera. „Koalice s dosavadním starostou strašně kulhala, netáhla za jeden provaz, neposunovala se z místa. Starosta neplnil funkce, které plnit měl," dodal Viktor Krutina.

„Je to Pyrrhovo vítězství."

Výsledek středečního jednání přesto označil za Pyrrhovo vítězství. Novými členy koalice se totiž stalo SPMD, jehož zastupitelé Miroslav Mach, Ivan Rybár a Kamil Jindřich se nově stali radními. SPMD mělo ve městě posledních 16 let post starosty a po minulých komunálních volbách mělo spolu s ANO po pěti zastupitelích. Zejména někdejšího dlouhodobého starostu Macha (člen STAN) ale Krutina v minulosti silně kritizoval a odmítal s ním jít do koalice. „Myslím, že oba dva jsme otupili hrany a jsme připraveni pracovat pro dobro města, oba jsme stavaři a řekli jsme si, že budeme spolupracovat vstřícněji," uvedl Krutina. Proti dosavadnímu koaličnímu partnerovi ODS neměl žádné námitky, nové vedení města ale ODS ke spolupráci nepřizvalo. „Nám se dlouhodobě nelíbilo, jak město fungovalo, nebyli jsme spokojení s prací starosty, pořádně nefungoval ani úřad," řekl Mach.

V jedenáctitisícových Domažlicích, nejmenším okresním městě Plzeňského kraje volby vyhrálo ANO s podporou nezávislých. Získalo pět z 21 členů v zastupitelstvu stejně jako druhé SPMD. Uskupení Vždy Domažlice - KDU-ČSL a nezávislí mají tři zastupitele stejně jako ODS, po dvou zastupitelích mají Piráti a SPD, Domažlice pro všechny získaly jedno křeslo. ČSSD, KSČM a Domažlice - náš domov skončily ve volbách bez zisku mandátu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Antoš

Štítky politika, Domažlice, odvolání starosty, zastupitelstvo Domažlic, Stanislav Antoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemětřesení ve vedení Domažlic. Starosta Radek Wiesner za ANO padl, střídá ho Stanislav Antoš z KDU-ČSL  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.