Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeň uvolní 300 milionů korun na stavbu nových bytů, vzniknou třeba na Zátiší a Světovaru

Plzeňští zastupitelé schválili dlouhodobý systém na podporu a rozšíření bydlení. Z přebytku loňského rozpočtu uvolní město 300 milionů korun na stavbu nových bytů. Současně chce radnice vytvořit speciální fond bytové výstavby. Mezi lokality, kde se bude v první etapě stavět, patří Zátiší a Světovar.

„Z hlediska stavební připravenosti jsou aktuálně nejvíce vhodné pro realizaci projekty bytového domu v ulici Kreuzmannova na Zátiší a bloku domů na Světovaru označených jako A1 až A4 a A5. Počítáme s vícezdrojovým financováním, kdy budeme chtít na výstavbu využít i úvěr a nevylučujeme možnost čerpat dotace, pokud by se ukázaly jako vhodné pro náš záměr,“ uvedla Světlana Budková (STAN), radní pro bytovou oblast včetně sociálního a dostupného bydlení.

Z vlastních zdrojů zatím město schválilo na tři roky celkem 300 milionů korun s každoroční částkou 100 milionů. Cílem radnice je vlastnit časem až osm procent všech bytů na území města. Ty budou určeny především cílovým skupinám, jako jsou senioři, mladé rodiny s dětmi, handicapovaní a profesní skupiny, třeba zdravotníci, strážníci a další.

Zdroj vizualizací: Nosek & Raffelová architekti, s. r. o.

Aktuálně probíhá zpracování dokumentace na projekt bytového domu v ulici Kreuzmannova. Vzniknout by tam mělo 17 bytů o ploše od 49 do 66 metrů čtverečních. V místě vznikne i nebytový prostor se zahradou, vhodný například pro dětskou skupinu. V srpnu bude hotová i projektová dokumentace k bloku A5 na Světovaru. Jedná se o výstavbu objektu se 40 byty pro vybrané cílové skupiny. V přízemí objektu bude služebna městské policie. Počítá se také s podzemním parkovištěm.

Na další bloky A1 až A4 na Světovaru je studie a pokračuje výběr zpracovatele projektu, stavba začne v roce 2026. Bude tam 68 bytů s plochou od 46 do 82 metrů čtverečních, první podlaží pro obchody, parkování bude částečně v podzemí, částečně v chystaném parkovacím domě.

Opozice kvituje výběr lokality. David Šlouf (ODS) nicméně připomněl, že je vytipovalo už předchozí vedení města. „Ale není třeba si brát úvěr. Je v silách města financovat je z rozpočtu," sdělil. Díky loňskému vysokému výběru daní si podle něj město polepšilo o více než miliardu korun. „Také cena 68 500 korun za metr čtvereční výstavby je relevantní, poplatná době," uvedl. Nesouhlasil ale s výší nájmu 185 Kč/m2 a uvedl, že dnes už někteří senioři nezvládnou platit ani 50 Kč/m2, což je nájemné v sociálních bytech.

Plzeň připravuje výstavbu nového domu s regulovaným nájemným

Plzeň připravuje novostavbu bytového domu v Křimicích, konkrétně v ulici Průkopníků. Součástí čtyřpodlažního objektu bude 14 bytů a prostor pro služby. Projekt vyjde na 52 milionů korun, přičemž město požádá o dotaci z Integrovaného regionálního...

 

Budková dodala, že byty nebudou sociální, ale takzvaně dostupné a jejich nájem vychází také z dokončované koncepce dostupného bydlení ministerstva pro místní rozvoj, která navrhuje dostupné nájemné 20 procent pod místním tržním nájmem. Šlouf kromě odmítnutí úvěru navrhl přepracovat finanční kalkulaci nájmů. Ředitelka ekonomického úřadu Hana Kuglerová uvedla, že tržní nájem je teď 225 Kč/m2 a že lokalita Světovar patří mezi nejdražší v Plzni.

Podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) směřuje koalice do roku 2026 ke 300 novým bytům. Další tisíce, nejvíce po roce 1989, jich má vyrůstat v bývalých kasárnách Slovany, kde jejich majitel, APB - PLZEŇ, hodlá investovat až 20 miliard Kč. „Jsem připraven se zastupiteli hlasovat v červnu o finální smlouvě, která celé území otevře. Je to pohled dvou světů na to, jestli spolupráce se soukromým sektorem je cestou," dodal Zarzycký.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky bytová výstavba, byty, nájemní bydlení, dostupné bydlení, městské byty, Zátiší, Světovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň uvolní 300 milionů korun na stavbu nových bytů, vzniknou třeba na Zátiší a Světovaru  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.