Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Univerzita prodává budovu bývalého ředitelství plzeňské Škody, chce 174 milionů

V nabídkách realitních kanceláří je opět ikonická budova bývalého generálního ředitelství plzeňské Škody v Tylově ulici poblíž centra. V rozsáhlém objektu několik let sídlila fakulta zdravotnických studií a krátce i fakulta ekonomická. Od roku 2017 je dům prázdný, přičemž Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) ho udržuje. Za prodej domu chce škola minimálně 174,6 milionu korun.

S ohledem na současné i očekávané počty studentů není pro ZČU budova nadále smysluplně využitelná. Objekt poprvé k prodeji nabízela už v roce 2022, kdy se jí ozvalo hned několik zájemců. Objevily se ale formální nedostatky v dokumentaci, které bylo před prodejem nutné vyřešit. To se teď podařilo. „Vedení ZČU se rozhodlo jít cestou veřejné soutěže o nejvhodnější nabídku. Očekáváme, že i napodruhé bude o budovou velký zájem,“ myslí si rektor ZČU Miroslav Lávička.

Předminulé vedení školy dům kupovalo v roce 2010 s plánem na přestavbu a vytvoření zázemí pro vybrané fakulty. Tenkrát měla ovšem univerzita 19 tisíc studujících, teď jich je 12 tisíc. „Přestože počítáme s tím, že počet studujících na ZČU se v budoucnosti o několik tisíc navýší, objekt pro nás už i tak pozbyl dalšího využití. Univerzita také v posledních letech investovala do svých ostatních pracovišť a postavila v kampusu nové zázemí pro fakulty i výzkumné ústavy, kde je k dispozici to nejmodernější zázemí,“ vysvětluje rektor.

Západočeská univerzita chce přilákat studenty na nové obory zaměřené třeba na umělou inteligenci

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) chce do tří let zvýšit počet studentů z 12 000 minimálně na 14 000, zejména technických oborů. Zahájila náborovou kampaň ZČU - magnet na mozky, která má přilákat mladé nadané lidi ze západu Čech i okolních...

 

Podle aktuálního znaleckého posudku, který si ZČU nechala vypracovat, je současná cena nemovitosti 174,6 milionů. „Vedení univerzity chce budovu prodat za nejvyšší možnou částku. V případě, že by univerzita neobdržela adekvátní cenovou nabídku, bude prodej odložen,“ upřesnila mluvčí univerzity Andrea Čandová.

Budova z roku 1948 má čtyři nadzemní a dvě podzemní podlaží. Celková plocha činí 16 764 metrů čtverečních. Vzhledem k tomu, že je na okraji průmyslového areálu, mohla by podle realitních makléřů sloužit pro lehkou výrobu, jako sklady nebo i pro polyfunkční využití. Přilehlá lokalita náměstí Emila Škody má navíc projít významnou proměnou v plnohodnotnou městskou čtvrť s byty, obchody a kancelářemi.

„ZČU se chce dál s investicemi soustředit na své budovy na ose tramvajové linky číslo 4, která vede z kampusu na Borech, kde sídlí tři technické fakulty, Fakulta ekonomická a Fakulta designu a umění, přes Klatovskou a Tylovu ulici až k objektům v centru Plzně,“ dodala mluvčí. Prioritně se chce univerzita soustředit na rekonstrukce dvou objektů na Chodském náměstí, kde sídlí Fakulta pedagogická.

Západočeská univerzita se může pustit do rekonstrukce budovy Fakulty pedagogické, přijde na 383 milionů

Do rekonstrukce budovy Fakulty pedagogické na Chodském náměstí 1 se může pustit Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). Získalo totiž dotaci od ministerstva školství. Důležitá proměna má budovu zmodernizovat a přizpůsobit současným požadavkům....

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská univerzita v Plzni, I.E.T. Reality

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, ZČU, ZČU, prodej budovy, bývalé ředitelství Škodovky, Tylova 59

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita prodává budovu bývalého ředitelství plzeňské Škody, chce 174 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.