Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podvodníci okradli mladou ženu, která se jen snažila prodat kávovar. Přišla o desítky tisíc

Prakticky denně se policisté napříč Plzeňským krajem zabývají podvody v online prostředí. Každý případ se v něčem liší, konec je ale vždy stejný. Obrátí se na ně oběť s tím, že přišla o peníze. V posledních dnech šlo třeba o ženy, které chtěly prodat nepotřebné spotřebiče nebo oblečení. Nakonec nevědomky sdělily údaje o svých platebních kartách podvodníkům a mohly už jen sledovat, jak jim z účtu mizí peníze.

„Podle dosud zjištěných skutečností prodávala mladá žena na jednom inzertním internetovém portálu kávovar. Na inzerát zareagoval dosud neznámý kupující, který ženě po krátké komunikaci zaslal na email odkaz na přepravní společnost, kde poškozená následně vyplnila veškeré údaje o své kartě včetně CVC kódu. Poté byla přesměrována do internetového bankovnictví své banky, kde měla potvrdit platbu ve výši 700 euro,“ popisuje průběh jednoho z případů policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Žena platbu zamítla, přesto se jí z účtu tato částka odečetla. Po chvíli byla provedena druhá platba ve výši dvou tisíc korun. Mladá žena dohromady přišla o bezmála 10 tisíc korun. Stejným způsobem podvodníci okradli i další dvě ženy. „První z poškozených žen prodávala dívčí bundu za 180 korun a přišla o 16 tisíc korun. Druhá z poškozených prodávala lyže. Přišla o 22 tisíc korun,“ doplnila Raindlová.

Falešné vstupenky na fotbal i neviditelný pes

Další podobné případy podvodu se týkaly prodeje nabízeného zboží. Podvodníci nabízeli například vstupenky na fotbalové utkání, psa nebo pronájem bytu. „Dvě vstupenky v hodnotě 10 tisíc korun si přes inzertní portál zakoupil třicetiletý muž z Rokycanska. Vstupenky mu sice byly doručeny, jednalo se ovšem o padělky. Mladá žena zase místo radosti z nového pejska přišla o 40 tisíc korun,“ pokračuje mluvčí.

Další poškozený muž chtěl investovat do kryptoměn. Kontaktoval ho dosud neznámý pachatel, který vystupoval jako zaměstnanec jedné zahraniční společnosti. Postupně muže navedl k převodu půl milionu korun na zahraniční bankovní účty. Za to mu slíbil zisk ve výši 33 tisíc euro nebo dolarů. Ve chvíli, kdy peníze dorazily podvodníkovi na účet, přestal s poškozeným komunikovat.

Policie proto znovu apeluje, aby lidé nesdělovali nikomu své osobní údaje nebo údaje k platebním kartám a pokud mají podezření, že jsou jejich peníze v ohrožení, měli by se obrátit na svou banku nebo rovnou na policii.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky online podvod, kyberkriminalita, kyberpodovod, podvod v online prostředí, bitcoin, prodej zboží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci okradli mladou ženu, která se jen snažila prodat kávovar. Přišla o desítky tisíc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.